Varkenshouder Astrid Lodewijks in Dongen stelt haar bedrijf open dit weekend. - Foto: Peter Roek VarkensAchtergrond

‘Zelf aandacht genereren voor open dagen’

Ondanks dat het ‘Weekend van het Varken’ formeel niet doorgaat, zijn er een paar varkensbedrijven die toch de deuren openen. Astrid Lodewijks in Dongen is één van hen.

Varkenshoudster Astrid Lodewijks (51) legt zich niet neer bij het besluit om het Weekend van het Varken dit jaar vanwege geldgebrek niet door te laten gaan. Ze houdt op haar bedrijf De Vaartse Hoeve in Dongen (300 vleesvarkens plus boerderijwinkel) op 11 en 12 september gewoon open dag, net als 5 andere varkensbedrijven met zichtstallen. Ook zij houden open dag.

Is er onderling overleg geweest?

“We komen 2 tot 3 keer per jaar bijeen, maar deze open dagen regelt ieder voor zich. Wíj willen het gewoon door laten gaan, we doen dit al zoveel jaren. Het zit ook bij de mensen in het systeem; in het tweede weekend van september is er iets te doen in de varkenshouderij, dat willen we zo houden. Het zou doodzonde zijn als het ophoudt.”

Maar u mist de promotie van het Weekend van het Varken.

“Ja, en dat vind ik echt heel jammer. Samen zijn we veel sterker. Nu moet ik zelf alles uit de kast halen om aandacht te generen voor onze open dagen. Met het gezamenlijke Weekend gaat dat die promotie veel makkelijker met radiospotjes en andere reclame-uitingen.”

U weet anders aardig de aandacht te trekken.

“Dat klopt. We hebben het NK-barbequeën op ons bedrijf tijdens de open dagen, en daar zijn we trots op. Er komen 26 teams uit binnen- en buitenland. Dat zijn echte professionals. Ook tv-kok Julius Jaspers heeft zich aangemeld. Verder hebben we marktkramen met streekproducten, lopen er biggen op het terrein en staat er een stand van de ZLTO, waarin wordt uitgelegd wat boeren voor de samenleving betekenen. Bezoekers verleiden we met quizvragen om in de zichtstal te gaan kijken.”

Vorig jaar had u in het Weekend 3.000 bezoekers. Gaat u dat aantal dit jaar op eigen kracht weer halen?

“Dat hopen we wel. Alles staat of valt natuurlijk met het weer.”

Denkt u dat het Weekend van het Varken volgend jaar weer wordt gehouden?

“Er wordt onderzocht hoe dat gerealiseerd kan gaan worden, ook als er minder geld beschikbaar is voor sectorpromotie. Ik vind dat alle varkenshouders moeten bijdragen. We moeten dit Weekend in benen houden voor het maatschappelijke draagvlak, er is nog zoveel onwetendheid onder de burgers. Dat merk je elke keer weer als ze hier op bezoek komen. Het is goede pr. Zeker als tegenwicht tegen de negatieve campagnes. Maar die promotie gaat niet lukken als niemand de kar trekt.”

Beheer
WP Admin