Door klei uit te rijden op de akkers, wordt de veerkracht van de bodem vergroot. Dat is het idee achter het project Life CO2SAND. - Foto: Michiel Eberwijn AlgemeenVideo

Zandgronden verbeteren door toevoegen van klei

De provincie Gelderland organiseerde 14 maart in Eibergen een demonstratie van het Project Life CO2SAND. Dit project is erop gericht om zandbodems te verbeteren met klei en boeren technieken te laten zien die ze zelf kunnen toepassen op hun eigen grond.

Lange periodes van droogste of juist hevige regenval; boeren die werken op zandgrond hebben hier het meest last van. Door klei uit te rijden op de akkers, wordt de veerkracht van de bodem vergroot.

Bij verschillende projecten, zoals het aanleggen van wegen of het bouwen van woningen, komt veel vruchtbare klei vrij. Deze klei wordt vaak niet optimaal benut, terwijl dit juist erg waardevol kan zijn voor de kwetsbare zandgronden. De provincie wil grote bouwprojecten zo stimuleren, dat deze hoogwaardige landbouwgrond beter wordt gebruikt in de toekomst.

Reacties

  1. Nu gaan ze natuur aanleggen op goede vruchtbare klei landbouwgronden, dit was goed grasland voor de boeren, die boeren moeten eraf omdat dat “natuur” moet worden…dus die landbouwgrond is verloren voor de landbouw.
    De bovengrond wordt o.a. ca 30 cm afgegraven, dit is goed glanshavergrasland, dit wordt eventueel naar arme zandgronden gereden, 125 KM VERDEROP, om die te verbeteren. Co2sand????? En stikstofuitstoot?????
    En wat wordt er, na afgraven van die ca 30 cm bovengrond, gezaaid op de ondergrond??? Glanshavergrasland!!!!!!!!!!! Zomers is het dan glanshaverhooiland…..
    Waar zijn ze mee bezig????? de natuurtuin van Nederland mag wel wat kosten om aan te leggen…

Beheer
WP Admin