AlgemeenNieuws

Yara en CF Industries willen samengaan

Oslo – Yara International spreekt met CF Industries over een fusie. Dat hebben de bedrijven dinsdag bekendgemaakt.

De totale omzet van de Noorse en Amerikaanse kunstmestbedrijven komt neer op een kleine €16 miljard. Yara spreekt als grootste van de twee van een “fusie op basis van gelijkwaardigheid”.

Yara benadrukt dat de besprekingen zich in ‘een vroege fase’ bevinden en dat er geen zekerheid bestaat dat de fusie doorgang vindt. Gezamenlijk vertegenwoordigen de bedrijven een productie van zo’n 40 miljoen ton meststoffen per jaar. Het grootste deel daarvan betreft stikstofkunstmest en een kleiner deel fosfaat en NPK. Qua marktwaarde zou het fusiebedrijf bijna even groot zijn als de bekende kaligigant PotashCorp.

Een eventuele deal moet ook door de Noorse regering en mogelijk het parlement worden goedgekeurd. De Noorse regering heeft via het ministerie voor handel, industrie en visserij een aandeel in Yara van 36,2 procent. Daarnaast heeft het pensioenfonds van de staat, Folketrygdfondet, een belang van 5 procent. In juni maakte de regering bekend het aandeel in Yara niet onder 34 procent te willen laten zakken.

Samengaan met CF Industries past bij de strategie van Yara, dat zich voor groei toenemend richt op Noord- en Zuid-Amerika. Europa staat op het tweede plan omdat een belangrijke grondstof, aardgas, hier aanzienlijk duurder is dan aan de andere kant van de Atlantische oceaan. In 2010 probeerde Yara in Noord-Amerika voet aan de grond te krijgen met de overname van Terra. De deal werd gesloten maar tot ontzetting van Yara ontbonden toen CF Industries met een beter bod kwam.

Eerder dit jaar kocht Yara in Brazilië voor $318 miljoen fosfaatspecialist Galvani in Brazilië en in 2013 nam het voor $425 miljoen OFD Holding over. OFD Holding heeft kunstmestbedrijven in onder meer Colombia, Peru, Costa Rica en Panama. In 2012 kocht het voor $750 miljoen de kunstmestactiviteiten van Bunge in Brazilië. Yara is van oudsher vooral op stikstof gericht maar richt zich toenemend op samenstellingen als NPK waar meer toegevoegde waarde in zit, en dus een hogere prijs voor gerekend kan worden.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Beheer
WP Admin