WUR onderzoekt met geitenhouders hoe ziektekiemen uit stallen te beperken
Wageningen University & Research (WUR) betrekt geitenhouders actief bij het onderzoek naar manieren om de uitstoot van ziektekiemen uit geitenstallen te beperken. Dat staat in de eerste notitie over het spoedadvies dat het kabinet heeft gevraagd.
Het onderzoek bestaat uit een literatuurstudie naar de aard van de bacteriën. Doel is te achterhalen welke maatregelen de aanwezigheid van deze bacteriën kunnen verminderen. Ook wordt gekeken naar manieren om de uitstoot te beperken.
WUR voert metingen uit bij alternatieve stalsystemen voor de geitenhouderij, anders dan het gangbare potstalsysteem. Volgens de onderzoekers vormt de bedding van deze stallen de belangrijkste bron van ziektekiemen.
Ook kosten en dierenwelzijn worden meegenomen
De onderzoekers beoordelen ook de kosten, de effecten op dierenwelzijn en de praktische uitvoerbaarheid van de maatregelen. Ze koppelen deze beoordeling aan de effectiviteit om de uitstoot te verminderen.
Geitenhouders leveren vanuit de praktijk ideeën aan. “De ervaring leert dat wanneer veehouders inzicht krijgen in processen en factoren rond emissies op hun bedrijf, zij in staat zijn praktische oplossingen te bedenken. Denk aan aanpassingen in bedrijfsuitrusting of -management om ongewenste effecten zoals emissies te voorkomen of te verminderen”, aldus de onderzoekers van WUR.
Vaker longontsteking bij omwonenden
Uit het onderzoek Veehouderij Gezondheid Omwonenden (VGO-III) bleek eerder dit jaar dat bij mensen die binnen 500 tot 2.000 meter van geitenbedrijven wonen, vaker longontsteking voorkomt. Ook zijn achttien ziektekiemen die longontsteking bij mensen kunnen veroorzaken, aangetroffen in geitenstallen. Een direct oorzakelijk verband is echter niet vastgesteld.
Spoedadvies en aanvullend onderzoek
Landbouwminister Femke Wiersma en minister van Volksgezondheid Fleur Agema vroegen WUR om een spoedadvies. Ze willen weten hoe de uitstoot van ziekteverwekkers uit geitenstallen kan worden verminderd.
VGO-onderzoekers onderzochten aanvullend of de ziektekiemen ook in mesthopen voorkomen. Dat blijkt het geval te zijn. De betreffende bacteriën zijn ook daar aangetroffen.
In een brief aan de Tweede Kamer melden de ministers dat ze eind dit jaar besluiten willen nemen over mogelijke maatregelen. Ze wachten daarvoor eerst het tweede rapport van de Gezondheidsraad af, dat eveneens eind dit jaar verschijnt.
Moties over moratorium en VGO-onderzoek
Tweede Kamerlid Inez Kostic (PvdD) diende een motie in voor een tijdelijk landelijk moratorium op uitbreiding, nieuwvestiging of verplaatsing van geitenbedrijven. Minister Wiersma wees dit af. Provincies zijn namelijk al gevraagd om bestaande moratoria te handhaven in afwachting van verdere onderzoeksresultaten.
Caroline van der Plas (BBB) uitte kritiek op het VGO-onderzoek. Zij diende een motie in voor een peerreview door onafhankelijke wetenschappers. Ook wilde zij inzage in patiëntgegevens. Minister Agema wees deze verzoeken af.
Reacties
Je moet een account hebben om te reageren
Voordelen van een account:
Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.
Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.