Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

WUR onderzoekt gebruik menselijke mest in landbouw

Wageningen Research en Universiteit (WUR) en de Boerderij van de Toekomst gaan de komende jaren experimenteren met het gebruik van humane meststoffen in de landbouw. De kern daarvan is te onderzoeken of menselijke uitwerpselen bruikbaar zijn als landbouwmeststof.

De kansen voor gebruik van humane mest in de landbouw komen donderdag 25 mei aan bod tijdens de Future Farming & Food Experience op de Boerderij van de Toekomst in Lelystad.

Op dit moment is gebruik van humane mest in de landbouw in Nederland verboden omdat menselijke uitwerpselen in de loop der jaren veel meer verontreinigd zijn geraakt door bijvoorbeeld medicijnen. Maar denk ook aan drugs. Vervuild en dus niet zomaar herbruikbaar.

In andere landen worden menselijke poep en urine gewoon in de landbouw gebruikt

“In andere landen zoals Frankrijk en Groot-Brittannië is hergebruik niet verboden. Daar worden menselijke poep en urine gewoon in de landbouw gebruikt”, zegt Wim van Dijk, onderzoeker bodem- en nutriëntenmanagement bij WUR. “Welke eventuele verontreiniging dat oplevert, is onduidelijk.” Het onderzoek van WUR en de Boerderij van de Toekomst zal zich in eerste instantie toespitsen op het op kleine schaal uitzoeken hoe verschillende bemestingsproducten uit menselijke uitwerpselen zich verhouden tot dierlijke mest en kunstmest.

Lees verder onder foto

Wim van Dijk, onderzoeker bodem- en nutriëntenmanagement bij WUR.: “In andere landen zoals Frankrijk en Groot-Brittannië is hergebruik niet verboden. Daar worden menselijke poep en urine gewoon in de landbouw gebruikt”. - Foto: Koos Groenewold
Wim van Dijk, onderzoeker bodem- en nutriëntenmanagement bij WUR.: “In andere landen zoals Frankrijk en Groot-Brittannië is hergebruik niet verboden. Daar worden menselijke poep en urine gewoon in de landbouw gebruikt”. - Foto: Koos Groenewold

Onderzoek nog nodig

Van Dijk: “Zijn menselijke urine en feces net zo efficiënt op akkers? Hoe reageren gewassen erop? Werkt het even goed als dierlijke mest? Hierbij zal net als bij dierlijke mest ook moeten worden gekeken naar de risico’s van ammoniakemissie. Allemaal nog onbeantwoorde vragen. Dat gaat we dus onderzoeken. Daarbij zullen we ons eerst met name richten op producten uit urine en feces die partners in het project maken.”

De focus ligt daarbij op landbouwkundige aspecten waarmee de problemen met aanwezige medicijnresten, drugs en zware metalen nog niet zijn opgelost. Van Dijk: “Dat is een heel ander traject. Hoe verwijder je de medicijnresten? En hoe verzamel je de urine en feces? Kan dit op de huidige manier of moet dat anders, bijvoorbeeld gescheiden inzameling van urine en feces. Dat laatste vergt een compleet nieuwe infrastructuur voor inzameling van afvalwater. Maar eerst gaan we in ons onderzoek kijken hoe hoog de efficiëntie is van nutriënten uit menselijke urine en feces in de akkerbouw. Het zou toch prachtig zijn als nuttige nutriënten niet verdwijnen als slib in de fundering van wegen?”

Mede-auteur: Ronald Buitenhuis


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Pas op met al die stront van de burger, zit kwadratisch veel meer medicijnresten van de mens in dan we in onze mest van landbouwhuisdieren hebben. Medicijngebruik is maar eens omlaag brengen toch? Of zijn wij het afvalputje voor de mensen die ons telkens veroordelen om landbouwkundig gebruik van onze gronden.

Beheer
WP Admin