Premium
Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

WUR: mesttekort bij beperking tot Europees veevoer

Reacties

 1. Han van Riel of een geen voedsel tekorten komen ben ik nog niet zo zeker.Ieder jaar gaat er 8000ha landbouwgrond af en op die gronden die overblijven mag je steeds minder bemesten en gewasbeschermingsmiddelen gebruiken plus de toestroom van miljoenen mensen uit andere delen van de wereld moet ik nog maar zien of er in de toekomst nog genoeg voedsel is.Als andere delen van de EU ook zo met hun landbouw omgaan zo als hier kon het nog wel eens schraal worden voor de minder rijk bedeelden hier in NL.

 2. Beste Ruud,
  Wageningen zet in op een andere soort veehouderij?
  😂
  Kunt u aangeven wat er op dit moment met de reststromen gebeurt?
  Worden die ook al niet opgevoerd aan koeien, varkens en andere dieren
  Ook Wageningen is losgekomen van de realiteit vanwege de financiële afhankelijkheid

 3. In de USSR bemoeide de overheid zich ook met alle aspecten van de voedselvoorziening. Dat was geen succes om het heel zacht uit te drukken. De voedsel voorziening is een heel complex proces dat zichzelf in ballans houdt. Als de overheid zich met bepaalde gedeeltes gaat bemoeien brengt het in onballans. Het laatste wat boeren nodig hebben is een overheid die hun verteld wat en hoeveel ze mogen verbouwen en aan wie ze mogen verkopen.

 4. Dit lijkt me logisch, daar is geen onderzoek voor nodig. We importeren 5 miljoen hectare producten waaronder heel veel veevoer. Wanneer dat wegvalt zal de mineralenaanvoer opdrogen, niet alleen stikstof. Maar is dat erg? Nu boeren we gronden in andere werelddelen uit waardoor daar de productie op termijn afneemt. Stoppen met importeren betekent dat wij minder produceren maar andere continenten meer omdat ze hun bodemvruchtbaarheid niet afvoeren naar Europa. Dat lijkt me voor een evenwichtiger en rechtvaardiger verdeling op de wereld ook heel verstandig.

  Daarnaast zet Wageningen inmiddels in op een ander veehouderij (reststromen) en bouwland alleen voor veevoer gebruiken wanneer akkerbouw/tuinbouw net kan. Wat een daling van de consumptie dierlijk eiwit met zich meebrengt. De aangekondigde tekorten zijn elders in de Universiteit inmiddels al gezien en (deels) getackeld.

  Wat de N kunstmest betreft: die kost bakken energie welke op raakt en voorlopig nog maar heel mondjesmaat via zon en wind wordt vervangen. Dus dat is op termijn een theoretische optie.

  Deze gratis conclusie kwam tot stand zonder wetenschappelijk onderzoek maar op basis van logisch denken…….

 5. Hopelijk maakt de politiek zo’n keuze waardoor er voedseltekorten komen en boeren goudgeld verdienen. Ze zijn in ieder geval op de goede weg.

  1. Op dit moment gaat 30 a 40% van de wereldproductie verloren. Onze export is maar 3 a 4% van de totale voedselproductie, dus een beetje minder verloren laten gaan lost al veel op. De export gaat voornamelijk naar omringende landen binnen Europa, waar voedselgebrek minder een probleem is dan obesitas. Dus dat van die tekorten zou ik voorlopig maar vergeten.

  2. Beste Armer, Er zal geen voedseltekort optreden in het rijke deel van de wereld en de prijzen zullen geen goudgeld binnen brengen. De wereldmarkt zal blijven regeren en de prijs wordt gepaald door de koper met het minste geld en dat zullen de armen zijn. De armen zullen hongeren en de prijzen rijzen echt de pan niet uit, zoals jij suggereert.