AlgemeenNieuws

WTO vraagt EU om steun wereldhandelsdeal

Brussel – Het Europees Parlement moet helpen het momentum vast te houden van de Bali-overeenkomst over handel, zodat een veelomvattend handelsakkoord binnen de Wereldhandelsorganisatie WTO dichterbij komt. Dat zei directeur-generaal Roberto Azevêdo bij een bezoek aan Brussel, waar hij sprak met leden van het internationale handelscomité van de Europese volksvertegenwoordiging.

In december kwamen de 159 lidstaten van de WTO een betrekkelijk kleine deal overeen over ‘trade facilitation’, waaronder douaneprocedures. Harde noten over importtarieven, importquota en het recht van landen minimumprijzen voor agrarische producten te hanteren, werden niet gekraakt. Wat Azevêdo betreft helpt het parlement ‘de druk hoog te houden’ voor een betekenisvollere deal.

De Braziliaan zei dat landbouw ‘voorzichtig’ zal worden behandeld en dat een deal de ‘gevoeligheden die bestaan, inclusief in Europa’ op waarde moet schatten. De EU is officieel voorstander van een veelomvattende, multilaterale handelsdeal maar richtte zich de laatste jaren toenemend op het sluiten van bilaterale verdragen. Op dit moment onderhandelt de EU onder meer met de VS en Japan.

Beheer
WP Admin