In 2015 is de eerste wolf weer in Nederland waargenomen. - Foto: Canva AlgemeenNieuws

Wolven vielen in maart 45 schapen aan

In maart zijn 45 schapen in Nederland door wolven gedood.

De wolven sloegen toe in het hele noorden en oosten van het land en in Zeeland. De meeste wolven zijn gezien op de Noord- en Midden-Veluwe, waar het eerste wolvenpaar van Nederland zich vestigde. Dat meldt BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder andere de wolvenschade bijhoudt.

Als een veehouder meldt dat zijn dieren zijn aangevallen worden er DNA-monsters genomen om te bepalen of de kudde is aangevallen door een wolf. Schapen worden het meest aangevallen. De DNA-uitslagen van april zijn nog niet bekend.

Populatie wolven groeit snel

Sinds in 2015 de eerste wolf weer in Nederland werd waargenomen is de populatie snel gegroeid. In 2019 zijn de eerste jongen hier geboren. Inmiddels bevinden zich naar schatting ongeveer dertig wolven in Nederland. Dit is een exponentiële groei van 40% per jaar.

Op initiatief van de Federatie Particulier Grondbezit heeft een brede coalitie van 24 belanghebbenden, het position paper ‘Gecontroleerd beheer van de wolf noodzakelijk voor maatschappelijk draagvlak’ getekend.

De initiatiefnemers van het position paper vinden dat de wolvenpopulatie gecontroleerd beheerd moet worden. Ook vragen ze om nulstandgebieden in te stellen waar wolven verwijderd kunnen worden. De coalitie pleit niet voor een wolvenvrij Nederland.

Reacties

  1. De mens is vergeetachtig en weet niet meer waarom de Nederlanders eeuwenlang gestreden hebben om de wolven populatie in te dammen.
    Het is glashelder dat bij het eerste ernstige incident tussen de wolf en een kind het bij de natuurorganisaties al klaarliggende perscommuniqué verklaren zal dat de ouders niet goed hebben opgelet.
    Pas bij het tweede verlies van een kind zal de politiek wakker gaan worden en zich af gaan vragen hoe het verder moet.

  2. Als het groei percentage van de agelopen jaren door zetten, dan is Nederland over enkele jaren vol en heeft iedere roedel te weinig levensruimte en krijgen de burgers overlast van de wolf. Wat dan de reacie van de politiek zal zijn laat zich raden. Ze zullen alles in het werk stellen om de overlast voor de kiezer (stedeling) te minimaliseren en tot beheer over gaan. Het kan niet anders want wegens ruimte gebrek is de wolf Duitsland ontvlucht en belgie heeft zijn eigen wolven populatie, dus de Nederlandse wolven populatie zal wegens gebrek aan vluchtruimte te groot worden, want vluchten naar het westen is wegens onze ligging aan zee onmogelijk.

  3. Kan boerderij ook achterhalen hoeveel dieren er totaal verwond zijn door de wolf en het aantal dieren dat zo erg toegetakeld was dat eendierenarts ze alsnog moest doden.

Beheer
WP Admin