Voor de wolf past een status als van een wild zwijn. Het dier heeft de ruimte in bepaalde natuurgebieden. Daarbuiten geldt een nulstandbeleid, schrijft Jan Vullings. Foto: Misset AlgemeenCommentaar

‘Wolf terecht in beklaagdenbankje’

Het klinkt misschien wat gek, maar ook de wolf moet zich gedragen. Het dier levert zijn ‘strikt beschermde’ status erdoor in voor ‘beschermd’. Het Permanent Comité van de Conventie van Bern schaalt de status van de wolf af. 34 van de 38 landen stemden dinsdag in met het voorstel. Het is best een pittig besluit; het wordt eenvoudiger om een wolf af te schieten.

Wat is er aan de hand? De wolf rukt op in Europa en vormt vooral in dichtbevolkte gebieden steeds vaker een probleem. Of het dier na 160 jaar weer terug is in Nederland, en natuurbeschermers deze terugkeer als een overwinning zien, doet niks af aan deze problemen. Feit is dat de schade in de veehouderij, en met name in de schapensector, groot is.

Ook onder burgers neemt de onrust toe. Op diverse plekken op de Veluwe en in Utrecht zijn mensen lastiggevallen. Gebieden zijn zelfs (tijdelijk) afgesloten. De natuurbeschermers oordelen dat veehouders hun dieren beter moeten beschermen tegen de wolf. Maar wolfwerende hekken bieden niet altijd soelaas. Het is te gemakkelijk om de schuld bij de veehouders te leggen.

Voor wolf past status wild zwijn

De arrogante houding van natuurbeschermers om bij elke poging om wolven te beteugelen naar de rechter te stappen, draagt ook niet bij aan acceptatie. Natuurbeschermers nemen de angst onder burgers niet serieus. En zo dragen ze bij aan dit besluit van de Conventie van Bern.

Voor de wolf past een status als van een wild zwijn. Het dier heeft de ruimte in bepaalde natuurgebieden. Daarbuiten geldt een nulstandbeleid. En zelfs in de terreinen kan de beheerder aan standregulatie doen. Probleemgevallen moeten sowieso worden afgeschoten.

Hopelijk duurt uitvoering van dit besluit niet te lang.