AlgemeenNieuws

Woedende reacties veto India WTO

Genève – Meer dan twintig lidstaten van wereldhandelsorganisatie WTO roepen gezamenlijk op tot snelle ratificatie van handelsafspraken die in december 2013 zijn gemaakt op het Indonesische eiland Bali.

Afstand nemen van de Bali-deal, die douaneprocedures moest vereenvoudigen, kan volgens de landen ‘op serieuze wijze de mogelijkheid van de WTO in de toekomst wat tot stand te brengen ondermijnen’.

Aanleiding is een Indiaas veto dat vrijdag is uitgesproken. India weigert over te gaan op ratificatie, waarvan de deadline nu dreigt te verlopen, omdat nog geen overeenkomst bestaat over het recht van ontwikkelingslanden landbouwsubsidies aan boeren te verstrekken om voedselonzekerheid te verkleinen en voedselvoorraden op te bouwen.

De verklaring werd gecirculeerd op initiatief van Australië. De EU riep in een aparte verklaring India op tot ratificatie van de Bali-afspraken. De ambassadeur van India, Anjali Prasad, zei dat zijn land geen keuze had omdat ‘miljoenen boeren en arme families afhankelijk zijn van binnenlandse voedselvoorraden en niet in constante angst mogen leven’.

De WTO staat de betreffende steun wel toe, maar gaat bij de berekening van maximumniveaus uit van oude voedselprijzen, aldus India, dat vindt dat vanaf 2008 voedselprijzen op een heel ander niveau zijn komen te liggen. De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Michael Froman zei dat de WTO nu ‘op de rand van een crisis’ staat. De Cubanen en Venezolanen steunen India.

De Economic Times, een Indiase zakenkrant, vraagt zich af of de regering-Modi niet te ver gaat met haar harde standpunt. Daarbij wijst de liberale krant erop dat India van oudsher niet tot een sterk handelsblok behoort en relatief weinig aangesloten is op wereldmarkten, terwijl het land dit wel nodig heeft.

Beheer
WP Admin