AlgemeenNieuws

Wisselkoers doet Syngenta pijn

Bazel – Syngenta heeft gecorrigeerd voor wisselkoersen een sterk eerste halfjaar achter de rug. De Zwitserse producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaden gebruikt de cijfers als schild tegen Monsanto, dat nog altijd van plan is het bedrijf over te nemen.

Syngenta wijst ook op een goed gevulde pijplijn: recente en nieuwe producten zouden op hun top een omzet kunnen opleveren van $6 miljard.

Op het eerste gezicht zien de cijfers van Syngenta er niet goed uit. Het bedrijf heeft het eerste halfjaar een omzet geboekt van $7,6 miljard (€6,9 miljard) en dat is 10 procent minder dan een jaar eerder. De nettowinst daalde 12 procent tot omgerekend €1,2 miljard. Gecorrigeerd voor wisselkoersschommelingen is de omzet echter 3 procent gestegen en het bedrijfsresultaat zelfs 21 procent.

Lastige markt

Volgens topman Mike Mack is de markt niet gemakkelijk. Prijzen van belangrijke gewassen liggen nog steeds op een relatief laag niveau en boereninkomens staan onder druk. Syngenta besloot in de periode ook minder glyfosaat te verkopen, omdat het te weinig oplevert. In opkomende economieën daalden wisselkoersen. Syngenta keek scherp naar de kosten, aldus Mack, en verhoogde prijzen in opkomende landen.

Omzet gewasbeschermingsmiddelen stijgt

De totale omzet met gewasbeschermingsmiddelen steeg gecorrigeerd voor wisselkoersen 4 procent naar omgerekend €5,2 miljard. De verkoop van niet-selectieve herbiciden daalde in volume flink door het besluit geen glyfosaat meer te verkopen. De verkoop van selectieve herbiciden bleef in dollars gelijk en steeg bij constante wisselkoersen 14 procent. De verkoop van fungiciden steeg gecorrigeerd voor wisselkoersen 13 procent.

Dalende verkoop zaden

De verkoop van zaden daalde in dollars 16 procent en steeg gecorrigeerd voor wisselkoersen 1 procent. De verkoop van mais- en sojazaden staat onder druk. Voor mais geldt dat in Noord- en Zuid-Amerika boeren een kleiner maisareaal hebben ingezaaid.

Bekijk het verloop van de beurskoers van Syngenta en van Monsanto