Landbouwbedrijf Gebroeders De Zeeuw in Nagele (Fl.) is op 9 juli begonnen met de oogst van hun 45 hectare wintergerst. Hier een perceel bij Nagele van 24 hectare winterzaaigerst van het ras Pixel voor Agrifirm. AkkerbouwFoto

Wintergerstoogst komt op gang

De oogst van wintergerst is begonnen. De ontwikkeling van het gewas heeft ondanks koud, nat en wisselvallig weer geen vertraging opgelopen. De opbrengst lijkt goed en het graan is droog.

Het oogsten gaat snel met de Claas 780 Lexion met een 1050 Vario-maaibord. De machine heeft een hoge capaciteit en is zowel geschikt voor lagere als hogere hectareopbrengsten. Het stro ruilt De Zeeuw tegen geitenmest. Direct na het dorsen is het nog te nat om te persen. - Foto's: Sytze Bakker

Arnoud De Zeeuw in de goed uitgeruste cabine van de Claas 780 Lexion. Alle onderdelen van het oogstproces kan hij volgen, van rijsnelheid tot opbrengstbepaling.

Op het Trimble-scherm is alles te zien wat van belang is. De opbrengstmeting is nog niet gekalibreerd. Rond de hoogspanningsmast registreert de combine een opbrengst van 8,8 ton per hectare. Gemiddeld is de opbrengst 10 ton per hectare met een vochtgehalte van 13,5%.

Een opname in een spuitspoor laat goed de lengte van de aren zien. Inzet: De korrels van deze wintergerst zijn goed gevuld.

Lossen op de ruime kopakker; de kipper is na een paar rondjes vol.

Afhankelijk van de transportafstand wordt het graan met twee of drie grote kippers afgevoerd.

De oogst gaat vlot door. De monitor geeft een rijsnelheid aan van 5 kilometer per uur en een capaciteit van 5,2 hectare per uur.

Op de tweede helft van het perceel moesten de kopakkers nog gedaan worden. Dan zet De Zeeuw de strohakselaar aan.

Vanwege de grotere afstand naar de losplaats komt er een derde kipper bij om de combine niet te laten wachten.

De zaaigerst wordt in tegenstelling tot voer- of brouwgerst niet buiten gestort, maar tijdelijk binnen. Agrifirm haalt het op een later tijdstip op voor de verdere verwerking tot zaaizaad.

Reacties

Beheer
WP Admin