Foto: Michel Velderman AlgemeenNieuws

Winst John Deere daalt ruim 60% door coronavirus

De Amerikaanse fabrikant van landbouwmachines John Deere heeft in het afgelopen kwartaal een fors lagere winst behaald.

Ook de omzet is aanzienlijk gedaald. Door de coronacrisis werden minder trekkers en maaidorsers verkocht aan boeren. Deere verwacht dat de verkoop van landbouwmachines in 2020 10 tot 15% lager lager uitvalt dan afgelopen jaar. Ook machines voor de bouwsector en bosbouw waren minder in trek. Daar verwacht het concern een verkoopdaling van 30 tot 40%. Daarnaast had Deere te maken met problemen in de toeleveringsketen. Dat meldt de trekkerfabrikant in haar financiële cijfers van het tweede kwartaal.

Ruim 60% minder winst

De nettowinst in het tweede kwartaal bedroeg $ 666 miljoen tegen ruim $ 1,1 miljard dollar (€ 1 miljard) een jaar eerder. Dat is ruim 60% minder. De omzet nam met 18% af tot $ 9,3 miljard. Deere gaf aan voor het gehele boekjaar op een winst te rekenen van $ 1,6 miljard tot $ 2 miljard, maar stelt wel dat er veel onzekerheden zijn als gevolg van de coronacrisis. In het vorige boekjaar werd een winst behaald van bijna $ 3,3 miljard.

Bezuinigen

Deere zegt dat er flink in de uitgaven en investeringen wordt gesneden om de impact van de virusuitbraak het hoofd te bieden. Ook heeft het bedrijf voor miljarden aan extra financiering aangetrokken om de financiële buffers te versterken.

Mede-auteur: Stefan Essink

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Beheer
WP Admin