AlgemeenNieuws

Wim Maaskant stapt op bij Agrifirm

Apeldoorn –Wim Maaskant is maandag opgestapt als directeur van Agrifirm Feed, één van de grootste voerbedrijven in Europa.

Volgens Maaskant was het vertrek voor hem “heel plotseling” maar inhoudelijk wil hij geen commentaar geven over de achtergrond. Een woordvoerder van Agrifirm Groep spreekt van een “verschil van inzicht over de koers van het bedrijf”. Met zijn vertrek is de laatste Cehave-topman uit de top van Agrifirm verdwenen.

Waar het verschil van inzicht in zit, wil de woordvoerder niet kwijt. Of het verschil van inzicht te maken heeft met de binnenlandse activiteiten of de buitenlandse activiteiten wil de woordvoerder evenmin zeggen. Volgens bronnen rondom het bedrijf is Agrifirm bezig met een stille reorganisatie van Duitse activiteiten, waaronder producent van vochtige bijproducten Bonda GmbH, maar ook hierover zwijgt het bedrijf.

Maaskant heeft een veelbewogen geschiedenis met Agrifirm. De veevoertopman had ongeveer twintig jaar gewerkt bij Agrifirm en diens rechtsvoorgangers toen hij in 2006 als voerdirecteur weg moest omdat onder topman Ton Loman het concern het aantal directeursfuncties wilde verkleinen. Hij ging op voorspraak van topman Kees Sijssens in 2007 als voerdirecteur werken voor concurrent Cehave Landbouwbelang.

In 2010 fuseerden Agrifirm en Cehave Landbouwbelang. Sijssens werd CEO met Loman als kroonprins. Na de fusie kwam Maaskant aan het roer van Agrifirm Feed. Per 1 januari 2012 volgde Loman Sijssens op. Waar concurrent ForFarmers de afgelopen jaren reuzensprongen maakte, was de groei bij Agrifirm onder Loman gematigd. Loman benadrukte meermaals dat groei geen doel op zich is en bij een bepaalde omvang weinig winst meer oplevert.

Agrifirm heeft besloten dat Maaskant tot circa halverwege 2015 zal worden vervangen door de huidige directeur operationele zaken, Joost Helsen. Helsen stapte in 2008 van diermedicijnmaker Intervet Schering Plough over naar Agrifirm om de financiële rechterhand te vormen van Loman. Of nog in bloedgroepen wordt gedacht, al dan niet onderhuids, is onduidelijk maar feit is dat de driekoppige hoofddirectie, de leiding van de grootste onderdelen en de voorzittershamer van de coöperatie nu bij mensen van het oude Agrifirm ligt.

Agrifirm is met een financiële omzet van €2,5 miljard in 2013 en een afzet van 4,1 miljoen ton mengvoer één van de grootste voerconcerns in Europa, met daarnaast een stevige poot in de collectie van granen en levering van producten voor akkerbouwers.

Beheer
WP Admin