Willie van Gemert: NVV komt het geld halen - Foto: Tamara Reijers VarkensAchtergrond

Willie van Gemert: ‘NVV komt het geld halen’

Het boek van de Aujeszky-claim kan dicht. Iedereen is gewaarschuwd die varkenshouders onrechtmatig geld wil afnemen, zegt oud-voorzitter Willie van Gemert. ‘Dat laten we niet gebeuren.’

De Aujeszky-zaak van de NVV zit in de afrondingsfase. Van Gemert heeft donderdag 25 augustus het symbolische startsein gegeven van de finale uitbetaling door het NVV-spaarvarken aan diggelen te slaan, zodat het geld beschikbaar komt. Voormalig NVV-voorzitter Van Gemert stond aan de wieg van de procedure door 21 jaar geleden een zaak te starten tegen het toenmalige Landbouwschap. Hij wilde de in zijn ogen te veel betaalde entkosten om de ziekte van Aujeszky uit te bannen, terug hebben. De zaak is overgenomen door de NVV. In totaal maken 3.500 NVV-leden en voormalig-leden van de vakbond aanspraak op een uitkering, waarvan 200 gerechtigden nog niet in beeld zijn. Zij kunnen zich nog tot eind dit jaar melden. Van Gemert is een tevreden mens met deze afloop van de Aujeszky-zaak.

Wat doet dit met u?

“De voldoening overheerst. Het is het sluitstuk van een decennialange strijd, dat is wel apart. Aan de zaak zitten voor mij twee kanten: enerzijds ben ik blij dat het recht heeft gezegevierd. Anderzijds betreur ik het dat de varkenshouders zo lang hebben moeten wachten op de afwikkeling van de zaak. Dat doet het rechtsgevoel van mensen geen goed. Nederlands molens werken langzaam met dit soort zakelijke geschillen. Ik heb geen voorbeelden, maar sluit niet uit dat we aan het lijntje zijn gehouden. Maar het is nu klaar; we kunnen het boek echt sluiten.”

Foto: Tamara Reijers

Hoe heeft u die jaren beleefd?

“Zolang de NVV-achterban de zaak steunde en bereid was te investeren in het proces is het niet moeilijk geweest om het vol te houden. Het is niet zo dat alle 3.000 NVV-leden de Aujeszky-zaak continu steunden. Dat is een utopie met zo’n grote club. Ik heb wel altijd voldoende draagvlak ervaren, meer dan 80%. Dat gaf mij de energie om door te gaan. Maar ik heb het echt niet alleen gedaan. Het is gelukt samen met de NVV. Met zijn allen kom je tot het beste resultaat.”

Heeft u ook twijfel gekend?

“Nee, totaal niet. Dat komt bij mij niet voor als ik ergens aan begin.”

Wat heeft de varkenssector aan deze overwinning?

“In de eerste plaats krijgen de varkenshouders te veel betaald geld terug, met de rente daarbij. Het is ook een waarschuwing aan andere partijen die op onwettige wijze met boerengeld ervandoor willen. Dat laten we niet gebeuren. Dan spannen we een rechtszaak aan. De NVV komt het geld halen. Dat heeft iedereen gezien na deze zaak.

Tenslotte is het mooi voor een sector die uit een crisis komt dat er geld is te verdelen. Het gaat voor enkele varkenshouders om een jaarinkomen. Dat is serieus geld.”

Zou u weer een soortgelijke zaak starten?

“Absoluut. Als het moet morgen nog. Wat mij betreft dan namens de Producenten Organisatie Varkenshouderij.”

Beheer
WP Admin