Foto: Koninklijk Huis AlgemeenAchtergrond

Willem-Alexander

Koning-koopman met warm hart voor landbouw.

Functie: Staatshoofd

Nevenfuncties: voorzitter van de Raad van State, bestuurder Stichting Kroongoederen

Geboortejaar: 1967

Hij is een vreemde eend in de bijt in deze AgriTop 50. Hoe weeg je het gewicht van een koning? Zelf onschendbaar, met het kabinet als verantwoordelijke voor wat hij doet, is in ieder geval zijn afbreukrisico het laagste van Nederland.

Qua inkomen doet hij mee met de grote jongens, maar hij legt het af tegen de echte grootverdieners in – ook agrarisch – Nederland. Hij runt geen bedrijf, doet niet mee aan discussies. Toch verdient het staatshoofd een hoge plek in de ranglijst. Willem-Alexander toont zich de ware koning-koopman in de geest van voorvader Willem I. Hield oma Juliana zich bezig met ethische kwesties, en is moeder Beatrix liefhebster van moderne kunst en muziek, Willem-Alexander is ‘down to earth’ en zet zich sinds zijn koningschap minder in voor liefhebberij de sport, dan voor het bedrijfsleven. Daarin speelt de agrosector geen kleine rol.

‘De agrosector doet ertoe’

Het aantal bezoeken aan agro-bedrijven is opvallend. Is de landbouw in de troonredes karig bedeeld, in het internationale werkprogramma heeft ze een warme plek. De invloed die hij daarmee heeft, is indirect en psychologisch, maar niet minder belangrijk en met een duidelijke boodschap: de agrosector doet er toe.

Beheer
WP Admin