Minister Wiersma overweegt op termijn omvangsbeperkingen voor de kalverhouderij, terwijl nieuwe regels en sectorplannen al tot krimp leiden. Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Wiersma sluit begrenzing omvang kalverhouderij op termijn niet uit

Landbouwminister Wiersma sluit omvangsbeperkingen voor de kalverhouderij op termijn niet uit. De sector verwacht een krimp van 20% door nieuwe regels en beëindigingsregelingen.

Landbouwminister Femke Wiersma voert nu geen omvangsbeperkingen in voor de kalverhouderij, maar sluit deze op lange termijn niet uit. Dit blijkt uit haar Kamerbrief als reactie op een motie van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot en CU-Kamerlid Pieter Grinwis. De motie vraagt om een betere afstemming tussen de omvang van de kalversector en de Nederlandse melkveehouderij.

Focus op dierwaardig houden en leefomgeving

Volgens Wiersma moet het houden van kalveren op een dierwaardige manier en binnen de grenzen van de leefomgeving plaatsvinden. Ze benadrukt dat de maatregelen gericht zijn op die doelen en dat de precieze omvang van de sector geen doel op zich is. “De ingezette beleidsmaatregelen zullen ook leiden tot een krimp van de sector,” schrijft Wiersma. Ze vindt dat begrenzing van de sector goed onderbouwd moet worden, ook in relatie tot andere diersoorten.

Wiersma erkent de grote uitdagingen voor de kalverhouderij en onderstreept dat veranderingen tijd kosten. “De kalverhouderij speelt een belangrijke rol in het verwaarden van kalveren uit de Nederlandse melkveehouderij,” aldus de minister.

Minder import, gevolgen voor Nederlandse kalveren

Het stoppen met de import van kalveren zou de omvang van de sector halveren, stelt Wiersma in haar brief. Momenteel komt 69% van de geïmporteerde kalveren uit Duitsland, gevolgd door Ierland (11%), Denemarken (6%) en België (4%). Stoppen met import kan echter gevolgen hebben voor de afzet van Nederlandse kalveren. De kalverketen heeft een kritische omvang nodig om operationeel te blijven. Zonder import kan de afnamegarantie voor Nederlandse kalveren vervallen, waardoor export noodzakelijk wordt. Dit ziet Wiersma als onwenselijk.

De Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) werkt aan plannen om welzijn en gezondheid van kalveren te verbeteren en milieubelasting te verlagen. Afgesproken is onder meer om de opzetleeftijd van kalveren te verhogen naar vier weken. Ook stopt de import van kalveren uit landen zonder bestrijdingsprogramma tegen BVD.

Krimp en emissiereductie in de sector

De sector verwacht een krimp van 20% in de komende jaren. Tot nu toe hebben 250 kalverhouders zich aangemeld voor beëindigingsregelingen. Wiersma benadrukt dat het bestrijdingsprogramma voor BVD en IBR de import uit landen zonder vrije status of bestrijdingsprogramma, zoals Ierland, verder bemoeilijkt.

Daarnaast werken de voorgenomen Europese transportverordening en nieuwe emissiereductiedoelen door in de kalversector. Wiersma stelt bedrijfsspecifieke doelen voor klimaat en stikstof vast, die ook voor kalverhouders zullen gelden.