Landbouwminister Femke Wiersma op werkbezoek bij Proefboerderij De Marke. De minister wil bij de openbaarmaking van emissiegegevens van Nederlandse boeren, die boeren de kans geven om te reageren. Volgens het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding is dit volgens de wet niet mogelijk. Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Wiersma moet emissiegegevens bedrijven vrijgeven, zegt adviescollege

Landbouwminister Femke Wiersma heeft geen keus, zij moet emissiegegevens van landbouwbedrijven vrijgeven.

Dat stelt het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding in een advies aan minister Wiersma. Er is geen enkel belang op basis waarvan de minister de openbaarheid van gegevens zou kunnen tegenhouden, meent het adviescollege.

Zorgen over privacy boeren

Openbaarheid van dergelijke gegevens ligt gevoelig, omdat niet alleen de omvang van een bedrijf op straat komt te liggen, maar ook het privéadres van de betrokken boer. Uit een onderzoek van LTO Nederland bleek eerder dat boeren vrezen dat ze geconfronteerd worden met acties gericht op hun bedrijf.

Het adviescollege zegt dat het ‘in de kern vrij simpel’ is, ‘de wet biedt geen ruimte om de emissiegegevens niet te openbaren’.

Adviescollege: zienswijzen zijn onnodig

Minister Wiersma wil de betrokken boeren echter de kans blijven geven om te reageren. Het adviescollege vindt dat de minister zo snel mogelijk een besluit moet nemen om de gegevens te openbaren. Het heeft volgens het adviescollege geen zin om boeren een zienswijze te laten indienen. Dat is duur, tijdrovend en ‘bovenal onnodig’.

Rechterlijke uitspraak leidde tot terugtrekking besluit

De kwestie gaat over de openbaarmaking van emissiegegevens van Nederlandse boeren. Journalisten van Follow the Money, NRC en Omroep Gelderland hebben de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om inzage in de gegevens gevraagd. Het ministerie wilde de gegevens openbaar maken, maar gaf betrokken boeren de gelegenheid een zienswijze in te dienen. Daarvan hebben ongeveer 3.000 boeren gebruikgemaakt, mede aangemoedigd door LTO Nederland.

Toen begin dit jaar de rechter moest oordelen over de openbaarmaking, greep de minister in. Zij trok het besluit tot openbaarmaking in, omdat volgens haar de betrokken boeren niet voldoende de gelegenheid hadden gehad om hun zienswijze kenbaar te maken. Minister Wiersma vindt dat alle betrokken boeren (60.000) een brief moeten krijgen over het besluit om de gegevens openbaar te maken. De betrokken boeren moeten dan tijd hebben om hun mening daarover te geven.

Het belang van openbaarheid prevaleert altijd

Volgens het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding is die mening niet relevant. “De wetgever is namelijk heel duidelijk over het belang van openbaarheid van emissiegegevens: deze zijn zo belangrijk dat er geen enkele belangenafweging mogelijk is. Het belang van openbaarheid prevaleert altijd.”

Woensdag 21 mei praat de Tweede Kamer met minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) over de Wet open overheid.

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.

  1. Huub R
    21 mei 2025

    “Openbaarheid prevaleert altijd”, zo zegt het Adviescollege volgens het artikel. Echter, het gaat hier om gegevens van bedrijven, niet van de overheid. Dit zijn gegevens van bedrijven en de minister zal aan de bedrijven moeten vragen of de emissiegegevens openbaar mogen worden. Dat het Adviescollege blijkbaar vindt, volgens het artikel, dat openbaarheid van emissiegegevens zogenaamd heel belangrijk is, dat lijkt mij een argument dat buiten de competentie van dit Adviescollege gaat. De afweging wat belangrijk is en hoe belangrijk het is, dat is een selectieve beoordeling.

  2. W. K
    20 mei 2025

    waarom hebben we dan een privacy wetgeving???