Archiefbeeld van de sloop van een stal. De Edese wethouder Van der Schans vindt het discutabel dat er agrarische bedrijven worden opgekocht om stikstofruimte te creëren voor de aanleg van snelwegen. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Wethouder Ede: Rijk zet latente stikstofruimte gesloopte stallen in

Het rijk bewandelt zelf nog steeds geitenpaadjes in het stikstofdossier, zegt wethouder Jan Pieter van der Schans van de gemeente Ede. Dit doet het door latente stikstofruimte van gesloopte stallen in te zetten.

In een interview met Boerderij zegt Van der Schans dat Rijkswaterstaat de latente stikstofruimte van gesloopte stallen benut om daarmee stikstofcompensatie voor de A27 bij Amelisweerd en de A15 te realiseren.

Inzet latente ruimte opmerkelijk

De inzet van latente ruimte door het rijk is opmerkelijk, omdat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) eerder heeft gezegd dat zij paal en perk wil stellen aan het inzetten van latente ruimte. Zij werkt aan nieuwe regels om de gebruikmaking van latente ruimte te beperken.

Een tijdje terug is in de gemeente Ede stikstofruimte opgekocht van een bedrijf dat twee jaar geleden al gesloopt is

Volgens de wethouder zoekt Rijkswaterstaat ‘doelbewust de randjes op.’ Van der Schans haalt minister Christianne van der Wal aan die zegt dat er geen geitenpaadjes meer bewandeld moeten worden. “Dat klinkt heel oprecht. Maar ik weet niet of ik het direct geloof. Een tijdje terug is in de gemeente Ede stikstofruimte opgekocht van een bedrijf dat twee jaar geleden al gesloopt is.”

Stikstofruimte opkopen voor aanleg snelwegen

Van der Schans vindt het discutabel dat er agrarische bedrijven worden opgekocht om stikstofruimte te creëren voor de aanleg van snelwegen. “Als daar dieren worden gehouden, kun je zeggen: dat past bij extern salderen. Wat je daar verder ook van vindt. Maar er zit tenminste één bedrijf bij waar de afgelopen twee jaar geen dier heeft rondgelopen. Dit is doelbewust de randjes opzoeken. Hou op met die geitenpaadjes!”

Eerder was al duidelijk dat Rijkswaterstaat de stikstofruimte van zes agrarische bedrijven verwerft als stikstofcompensatie voor de aanleg of verbetering van snelwegen. Een meerderheid van provinciale staten van de provincie Gelderland wil dat Gedeputeerde Staten in die provincie niet meewerken aan het intrekken van de natuurvergunningen van de agrarische bedrijven.

In strijd met Gelderse beleidsregels

De verwerving van de Gelderse bedrijven is volgens ChristenUnie, VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en SGP in strijd met de Gelderse beleidsregels. “Het rijk heeft met het opkopen van Gelderse boerderijen de provincie gepasseerd en hiermee zowel de provincie als zichzelf in een slecht daglicht geplaatst”, aldus de zes partijen.

Lees ook: Van der Wal: Rijk koopt geen stikstof voor Schiphol

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

  1. Dat al deze bedriiven gingen stoppen was al bekend. Dat vergunningen tzt ingetrokken zouden worden ook en dat deze ruimte dan weer benut zou worden voor andere projecten was ook al ingecaculeerd. Echter is deze ruimte al gebruikt voor de pas meldingen..

Beheer
WP Admin