Martin Föcking werkt voor Nutzviehzentrum Nienberge van Westfleisch.<br /><em>Foto: Kees van Dooren</em> VarkensAchtergrond

Westfleisch: zoveel mogelijk premium-plus biggen

Het Duitse Westfleisch koopt wekelijks 8.000 Nederlandse biggen. Zijn zien een afname van de gezondheidsproblemen. “Ik heb van klanten de biggen al voor heel 2016 verkocht”, zegt Martin Föcking van Westfleisch.

Komende jaren neemt het belang van Nederlandse importbiggen voor de Duitse varkenssector toe, betoogt Martin Föcking van vleesverwerker Westfleisch. Hij zit al 35 jaar in de biggenhandel bij de afdeling gebruiksvee van de Duitse coöperatie.

De reden dat de vraag naar Nederlandse biggen verder groeit, is dat zeugenhouders in Zuid-Duitsland door de crisis massaal stoppen. Vleesvarkenshouders in Zuid-Duitsland zijn daarom veel sterker aangewezen op dieren uit Oost-Duitsland. In Zuid-Duitsland willen de meeste mesters biggen uit eigen land. Zodoende ontstaan afzetkansen voor Nederland in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, waar ook veel biggen uit Oost-Duitsland heen gaan.

Van het plan de biggen op basis van parameters in te delen in klassen is Westfleisch afgestapt, vertelt Föcking. Dat wekte de indruk bij mesters dat biggen zonder het hoogste predicaat premium-plus niet goed zijn.

Is er een ander systeem voor in de plaats gekomen?

“Nee. We proberen nu zo veel mogelijk biggen op het kwaliteitsniveau premium-plus te krijgen, zonder er een label aan te hangen. Premium-plus houdt in: salmonellaonverdacht, APP-vrij of gevaccineerd, driemaal per jaar monitoring op PRRS, circo, PIA en mycoplasma. Vaccinatie tegen mycoplasma en circo is op SPF-bedrijven soms niet nodig. Dierenarts Ulrike Bernemann is bij ons verantwoordelijk voor de gezondheidsmonitoring. Daarnaast selecteert Westfleisch de eindberen voor de zeugenhouder.”

Biggen worden in een veewagen geladen. Nederlandse biggen hebben minder gezondheidsproblemen, meent Martin Föcking.
Foto: Bert Jansen

 

Verbetert hierdoor ook de bigkwaliteit in Nederland?

“Mijn indruk is van wel. Er zijn minder gezondheidsproblemen. Ik vermoed dat het management op Nederlandse zeugenbedrijven beter wordt. En als antibiotica nodig zijn, worden die op het juiste moment in de juiste dosering toegediend, zodat problemen in de kiem worden gesmoord. Wij kopen wekelijks 8.000 Nederlandse biggen op een totaal van 40.000 verhandelde dieren. De meeste biggen kopen we indirect, via een Nederlandse handelaar. Van één zeugenbedrijf kopen we rechtstreeks biggen.”

Hoe groot is de afnamezekerheid bij Westfleisch?

“Naar goede biggen is altijd vraag. Ik heb klanten in Nederland waarvan de biggen voor heel 2016 zijn verkocht, met een gegarandeerde toeslag bovenop de notering. We hebben een eigen notering, die loopt dikwijls parallel met de Nord-West-notering. Dat is de basis voor de betaling.”

Willen jullie nog meer Nederlandse biggen?

“Zeker. We kopen al dertig jaar in Nederland. Een voordeel van Nederland ten opzichte van Duitsland is de bedrijfsomvang. Ik kan in Nederland eenvoudiger grote koppels met een goede gezondheid kopen dan in Duitsland. We werken ook naar tevredenheid samen met veel Nederlandse boeren en handelsbedrijven.”

Beheer
WP Admin