Minister Christianne van der Wal-Zeggelink (Natuur en Stikstof) -Foto: ANP / Jeffrey Groeneweg AlgemeenNieuws

Werkstraffen tot 100 uur voor boerenprotest bij huis minister

De politierechter in Zutphen heeft vrijdag werkstraffen tot honderd uur en voorwaardelijke celstraffen tot een maand uitgedeeld aan deelnemers van het boerenprotest eind juni bij het huis van minister Van der Wal. “Het is onacceptabel dat je een politicus thuis op gaat zoeken met een grote groep. Dit is zuivere intimidatie”, aldus de rechter.

Zo’n 150 boeren en sympathisanten reden op de avond van 28 juni met tientallen trekkers vanaf Bathmen naar de woning van de minister in Hierden, bleek vrijdag op de strafzitting. Daarbij werd onder meer een politieauto vernield.

Agenten moesten rennen voor hun leven terwijl trekkers door de blokkade reden, zei de officier van justitie. Met een hakselaar werd hooi over agenten gestrooid, een luchtalarm loeide en er werd vlak voor het huis van de minister mest gedumpt. Eerder die maand zochten boeren ook al de woning van de minister op. Vandaar dat de politie de toegangsweg tot haar huis geblokkeerd had.

Elf deelnemers aan het protest werden geïdentificeerd en stonden vrijdag terecht. Het protest was een spontane reactie op de behandeling van moties rond het stikstofdossier die middag in Den Haag. “We hadden niet de bedoeling om angst aan te jagen. We wilden ons gewoon laten horen”, zei een van hen tegen de rechter. Bijna alle verdachten zeiden dat ze achteraf een andere keuze gemaakt zouden hebben. Volgens de officier van justitie waanden ze zich onaantastbaar met hun trekkers tegenover een kleine groep agenten.

Hun gedrag zorgde “voor ontremming voor wat er verder allemaal die avond gebeurde”, zei de politierechter. Van een demonstratie, waarover de actievoerders repten, was hier geen sprake, zei de rechter. Negen mannen kregen een werkstraf van honderd uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. Twee kregen alleen een werkstraf van zestig uur voor het afdekken van een camera. Een verdachte was minderjarig en die kreeg een taakstraf van tachtig uur opgelegd. Het OM had werkstraffen tot 120 uur en voorwaardelijke celstraffen tot twee maanden geëist.

Actie vooraf niet bekend

Alle boeren zeiden tegen de politierechter dat vooraf niet bekend was dat de stoet van mogelijk tachtig trekkers naar het huis van de minister in Hierden zou gaan. Via een WhatsApp-groep werd opgeroepen om elkaar die avond om 19.30 uur bij een begraafplaats in Bathmen te treffen.

Daar zette een stoet van uiteindelijk circa 150 boeren zich in beweging om tegen 22.30 uur in de straat van de minister te arriveren, bleek op de rechtszitting. “De actie was een doelbewuste poging tot intimidatie”, aldus de officier van justitie in de rechtszaal in Zutphen.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Reacties

 1. En het chauffeurke dat met een doodsbedreigende tekst tegen van der Wal achter op zijn vrachtwagentje rondreed heeft slechts 120 uur werkstraf gehad.
  Komt genadig goed weg hiermee.
  Alhoewel voor deze onbenul onder de onbenullen zal het wel voldoende zijn om dit nooooit meer te doen.
  En zo moet al het onbeschoft rel-tuig aangepakt worden.
  Komt het nog een keer goed

 2. Heren heren, ik vind dat deze relschoppers (want ze waren allemaal zo rond de 20) er met 100 uur taakstraf er genadig vanaf komen, want het bezoeken van de minister thuis is een aanslag op ons democratisch bestel. Dat de regering boeren huis en haard afpakt is onzin en stemmingmakerij de regering heeft zich terecht voorgenomen om de stikstofuitstoot om natuurgebieden te beperken dat daardoor de veestapel moet worden ingekrompen is daarvan het gevolg maar een belang van de meerderheid gaat voor het belang van het individu dat noemt men democratie.

  1. Geloof jij maar braaf wat de regering jou zegt. Stikstofuitstoot uit de veehouderij is niet het probleem, het wordt alleen misbruikt voor andere doeleinden.
   deze reactie is automatisch gemodereerd

  2. exclusief-voormalig-greenpeace-oprichter-patrick-moore-zegt-dat-klimaatverandering-berust-op-valse-verhalen/

  3. Beste Beek, ik ben niet zo goedgelovig als jij denkt maar we leven in Nederland en dat land is stomweg te klein om met 16 miljoen mensen en 100 miljoen kippen en 12 miljoen varkens 4 miljoen koeien onderdak te bieden afgezien van het kleine werk schapen en geiten en de gevolgen van de stikstofuitstoot te ontkennen is iets wat de agrarische sector al 40 jaar lang doet, ik heb nooit beweert dat de agrarische sector alleen verantwoordelijk is maar dat is het wel voor 60% het geval. Nogmaals in Nederland moet men schipperen met de ruimte, iedereen heeft recht op woonruimte en dat gaat boven het recht op stalruimte van 100 miljoen kippen en 12 miljoen varkens 4 miljoen koeien. De agrarische sector zal moeten krimpen om Nederland leefbaar te houden jij kunt wel zo goedgelovig zijn dat de stikstofuitstoot geen probleem is tegen jou zou ik willen zeggen blijf vooral een struisvogel maar ik blijf strijden voor een leefbaar Nederland is het niet voor mij dan wel voor mijn kleinkinderen soms denk ik denken boeren nooit na over de toekomst voor hun nageslacht. Antwoord nee een koe is belangrijker.

  4. even anders , de regering heeft zich volgens u “terecht” voorgenomen om de stikstofuitstoot om natuurgebieden te beperken, dat daardoor de veestapel weer moet krimpen en de rest van vervuilend nederland weer gaat uitbreiden. is geheel geen democratie. dat is hufterigheid /arrogantie. in amerika is dat ook met het uitroeien van de indianen in het verleden gebeurt. boeren woonden ook vroeger in de steden met hun boerederijen, daarna in de dorpen en nu met vee en al het land uit. terwijl de boeren het landschap hebben gemaakt, zo het nu is. ( echte natuur , pure natuur komt hier in dit land niet veel voor. het zijn meestal latere aangelegde verwilderde gebieden, waar niet naar omgekeken wordt. wat de stempel natura 2000 gebieden heeft gekregen . met zeer beperkte variatie aan planten. als het onder houd van die natuurgebieden goed geregeld zou zijn is er veel minder oppervlakte nodig om het doel te bereiken.)

  1. Ge*** een OvJ is onafhankelijk dat een strafeis jou niet bevalt is tot daaraan toe maar om een beroepsgroep te kleineren is gewoon min.deze reactie is automatisch gemodereerd

 3. en waar blijft de werkstraf voor mevrouw van der wal en de regering die boeren al vij jaar lang aan de keukentafel intimideren????

  1. Beste Wesselingh waar blijft de straf voor de boeren die al 40 jaar het milieu verzieken

 4. Hier word een hoop bombarie om gemaakt, schietende politie agenten hoor je nooit weer wat van….. en van die jouke ook niet. De geruchten zullen dus wel kloppen dat die rijkelijk is omgekocht…….

  1. Jij suggereert iets wat op zich strafbaar is, maar om aangifte tegen u te doen laat ik aan een ander over het is mij te laag om daaraan mijn tijd te verspillen

  1. Kinderen die in de keuken bibberen(van vd Wal). Nee kinderen van boeren hun huis en haard afpakken. Dat mag wel!!
   Deze kinderen van boeren liggen wakker wat er met hun gezin gebeurd en zien wat voor een stress en spanning het bij hun ouders veroorzaakt. De prestaties op school en de onbezorgde jeugd hebben enorm te lijden bij deze kinderen. Als er geen filmpje van Jouke was geweest hadden ze hem zo in de cel gestopt.
   Taak straf zou voor de regering nog te mild zijn. Al dat gelieg en vernietigen van dit land, dan is oprotten en celstraf op zijn plaats.

  2. @ schouten, dat gevalletje jouke. Als die beerput eens opgetrokken word………
   Maar dat gebeurt niet, ze zorgen er met elkaar wel voor dat onder de (politie) pet blijft.

Beheer
WP Admin