Foto: Ronald Hissink PluimveeNieuws

Werkafspraken over salmonella-monstername

De officiële monstername voor salmonella zal in het vervolg op vermeerderingsbedrijven in het begin van de week worden gedaan en leghennen- en vleeskuikenbedrijven zullen later in de week worden bezocht.

Dat is onlangs afgesproken, tijdens een overleg van twee vertegenwoordigers van de Stuurgroep Opfok en VB (samenwerking tussen NOP en NVP), C-mark (voorheen KBBL) die de monstername uitvoert, en de Gezondheidsdienst voor Dieren. Het overleg vond plaats op verzoek van de Stuurgroep Opfok en VB, na klachten van vermeerderaars.

Stuurgroep-voorzitter Piet Faber: “We hoorden van vermeerderaars die waren bezocht door een monsternemer die vlak ervoor op een legkippenbedrijf zonder of met uitloop was geweest. Dat leidde tot wrevel. Sommigen weigerden de monsternemer de toegang.”

Hoge hygiënestatus

Vermeerderingsbedrijven hebben een hoge hygiënestatus en grote belangen om insleep van ziekten te voorkomen. Per ronde worden vermeerderingskoppels twee keer beoordeeld op salmonella. Dit gebeurt volgens de overschoentjesmethode, waarbij een onafhankelijke monsternemer met overschoentjes aan door de stal loopt. De mest die aan de overschoentjes kleeft wordt onderzocht op de aanwezigheid van salmonella.

Beheer
WP Admin