PluimveeNieuws

Wereldwijd enorme verspreiding vogelgriepvirus

Genève – Vogelgriep virussen verspreiden en muteren zich meer dan ooit te voren, waarschuwt de World Health Organisation (WHO).

Vooral de subtypes H5 en H7 zijn van grootste zorg volgens de organisatie, omdat deze snel kunnen muteren van een milde naar een agressieve variant. “De agressieve variant kan leiden tot verwoestende uitbraken, die weer leiden tot enorme verliezen voor de pluimvee-industrie.”

Sinds het begin van 2014 zijn bij de Organisatie for Animal Health (OIE) 41 H5- en H7-uitbraken gemeld. Hierbij ging het om zeven erschillende virussen in twintig landen in Afrika, Amerika, Azië, Australië, Europa en het Midden-Oosten.

Ondanks dat een deel van de door OIE gemelde uitbraken enkel plaatsvonden bij wilde vogels, benadrukt de WHO de noodzaak om ook pluimveebedrijven nauwlettend in de gaten te houden. Dit in verband met trekkende watervogels. “Deze vogels zijn immuun voor de ziekte, maar kunnen de ziekte wel verspreiden naar nieuwe gebieden wanneer ze verschillende continenten aan doen. De trekkende watervogels mengen zich vervolgens in deze landen met lokale wilde vogels en pluimvee, die daardoor worden besmet.”

Het hoogpathogene H5N1-vogelgriepvirus, dat sinds 2003 rondgaat in Azië en nu endemisch is in verschillende landen, blijft het grootste risico voor de volksgezondheid. Van eind 2003 tot en met januari 2015 zijn er 428 mensen aan de ziekte overleden.

Beheer
WP Admin