Winter of lente, het blijft nat. Op de foto een perceel met doorgeschoten asperges in het Brabantse Gilze-Rijen. – Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Weeronline: lente op één na natst sinds begin metingen

De lente van dit jaar was de op één na natste sinds het begin van de metingen. Gemiddeld viel over het land 254 millimeter neerslag tegenover 157 normaal. Alleen in 1983 was de lente nog natter, meldt Weeronline. In dat jaar viel gemiddeld over het land 282 millimeter.

Maart was iets te droog met 48 millimeter tegen 58 normaal, maar april had een record met 93 millimeter. Ook mei was bijzonder nat. Gemiddeld viel er deze maand al 95 millimeter tegen 58 normaal en de komende dagen komt daar nog wat bij. Vooral in het midden en zuiden was het in mei zeer nat. Daar viel meer dan 100 millimeter en op sommige plaatsen komt de hoeveelheid regen in de buurt van de 200 millimeter. In het noordoosten is het een stuk droger, met in Groningen op veel plaatsen minder dan 50 millimeter.

De afgelopen winter ging ook de boeken in als de op één na natste. Sinds 1 januari is er gemiddeld over het land 457 millimeter gevallen tegen 296 normaal.

Volgens het weerbureau was de lente daarnaast recordwarm, met een gemiddelde temperatuur van 11,7 graden tegen 9,9 normaal. Dat is een evenaring van het record dat werd gemeten in de lente van 2007. Daarnaast werd een unicum genoteerd, doordat er maar één officiële vorstdag werd gemeten in De Bilt. Dat is niet eerder gebeurd, aldus Weeronline. Het aantal zonuren was met 508 uur tegen 576 uur normaal wat minder dan gebruikelijk.

Beheer
WP Admin