Weer wateroverlast na fikse buien
Fikse regenbuien hebben opnieuw wateroverlast veroorzaakt. Vrijdag was het vooral raak in West-Brabant, waar 40 tot zelfs 96 millimeter neerslag werd gemeten. In het zuiden en oosten van de provincie is het al geruime tijd extreem nat. Dit gebied kreeg deze maand 160 tot 184 millimeter neerslag te verduren.
In Zuid-Limburg is dat nog meer en wordt op sommige plekken in mei nu al meer dan 190 millimeter gemeten. In een groot deel van het land viel tot nu toe deze maand meer dan 100 millimeter. Alleen Groningen, Friesland, Drenthe, de Noordoostpolder en het grootste deel van Overijssel zitten daaronder, blijkt uit de neerslagkaart van het KNMI.
Niet het land op
Boeren in extreem natte gebieden kunnen het land niet op, terwijl ze nog lang niet klaar zijn met zaaien en poten van gewassen. Waterschap De Dommel meldt grote problemen. Landbouwgrond in Wintelre en Vessem stonden vorige week op veel plekken onder water. “Boeren kunnen niet inzaaien en gewassen staan te rotten in het veld. De eerste grassnede is nog steeds niet gemaaid omdat machines wegzakken in de modder. Agrarische ondernemers hebben veel last van de extreem hoge grondwaterstanden. Het grondwater staat al lange tijd tot aan het maaiveld. Regen zakt niet meer de grond in”, aldus het waterschap.
Nijpende situatie
Boeren uit het gebied hebben bestuurders van Waterschap De Dommel vorige week laten zien hoe nijpend de situatie is. Sommigen hebben al sinds vorig jaar te maken met gewasschade. De boeren willen weten of de wateroverlast te maken heeft met beekherstelprojecten van het waterschap. Dat gaat het waterschap onderzoeken. “We weten wel dat er de afgelopen honderd jaar nog nooit zo’n lange periode zoveel regen is gevallen. Het hele watersysteem zit al bijna een jaar overvol”, aldus het waterschap.
Zo deze extreme hoge waterstand onze politiek wakker schadden en hen laten inzien dat een te hoge (tot aan maaiveld) niet gewenst is niet zal leiden tot een beter klimaat en biodiversiteit. Al hoewel dit laatste uiteraard door wetenschappelijk onderzoek van jaren aangetoond moet worden. Dat er nu honderden zo niet duizenden weidevogel kuikens zijn verdronken is voor hen geen redenen het waterpeil te verlagen tot een voor iedereen acceptabel peil. Mij is altijd geleerd dat er naast een acceptabel waterpeil voldoende binnen boezem moet zijn om extreme neerslag samen met de pomp capaciteit te ondervangen, maar nee de moderne watermanagers denken sloten op maximaal peil en boezem op dit peil, gaaft zoveel mogelijk biodiversiteit en en nat dras voor weidevogels. gevolgen zijn dit jaar meer dan duidelijk.
Het is onwil van waterschap de dommel. Als je geen water op het land wilt pomp je dat weg. Maar de prioriteit ligt niet bij het land van de boeren maar bij het vliegveld en de stedelijke gebieden.