Foto: Mark Pasveer AlgemeenCommentaar

‘Wéér veeg uit de pan in stikstofdossier’

En wéér krijgt de Staat een veeg uit de pan in het stikstofdossier. De Haagse rechtbank oordeelt dat de Staat onvoldoende maatregelen neemt om de natuur te beschermen. Op straffe van een dwangsom van €10 miljoen moet het stikstofdoel in 2030 worden gehaald. Dit keer is de zaak niet aangespannen door MOB, maar milieuorganisatie Greenpeace.

De rechter is ongekend hard over het huidige kabinet-Schoof. Dit kabinet, met de BBB aan het roer, schrapte de stikstofmaatregelen van Rutte IV met het Nationaal Plan Landelijke Gebied en het transitiefonds van €20 miljard. Nieuw beleid is er nog niet. Tot drie keer komt de kritiek terug in het vonnis.

De onzekerheid is funest voor ontwikkeling, innovatie en ondernemerschap

Natuurlijk reageert de natuur- en milieulobby opgetogen. En de kritiek vanuit de landbouw en BBB is voorspelbaar. De laatste twee schuiven de schuld in de schoenen van vorige kabinetten, en willen een andere wetgeving. Tja, dat is alsof je het aantal verkeersboetes terugschroeft door de snelheidslimiet te verhogen. De taakstelling, toestand van de natuur mag niet verslechteren, blijft staan.

De Staat, en daarmee de landbouw, krijgt nog vijf jaar om in 2030 aan het stikstofdoel te voldoen

Met het nog onopgeloste PAS-dossier, het terugschroeven van intern salderen en nu deze taakstelling in stikstof, is de donkere wolk boven de sector alsmaar dreigender. De onzekerheid is funest voor ontwikkeling, innovatie en ondernemerschap. Het ministeriële crisisteam, afgelopen week in het leven geroepen, moet haast maken. Er is één lichtpuntje: de rechter wijst de harde deadline af dat dit jaar al op maximaal 50% van de stikstofgevoelige natuur te veel stikstof neerdaalt. De Staat, en daarmee de landbouw, krijgt nog vijf jaar om in 2030 aan die 50% te voldoen. Greenpeace had hier 75% geëist. Er is dus een beetje adem.