Internetverbindingen maken bedrijven kwetsbaar voor cybercriminaliteit. Op een boerderij zit de kwetsbaarheid vaak in verbindingen met een melkmachine of machines voor precisielandbouw. - Foto: Bert Jansen AlgemeenCommentaar

‘Wees weerbaar tegen cybercriminaliteit’

Voorzichtig opgelucht, zo moet de stemming bij HZPC Group dinsdag zijn geweest. Anderhalve week geleden gingen hackers er met een flinke som geld van de aardappelveredelaar vandoor.

Het bedrijf kon dinsdag ’met een redelijk niveau van zekerheid’ bekendmaken dat het gestolen geld op een geblokkeerde bankrekening staat, en dus niet in handen is van de criminelen.

Niet bekend hoeveel, wel flinke smak geld

Het bedrijf is bezig om het gestolen geld terug te krijgen en verwacht dat dit ook gaat lukken. Goed nieuws voor HZPC en voor zijn certificaathouders. Om hoeveel geld het gaat, wil HZPC niet zeggen. Al zei het bedrijf wel dat om een flinke som gaat. Dusdanig dat het bedrijf ook de noodzaak voelde certificaathouders en de buitenwereld in te lichten over de diefstal.

Hoewel berichten over cybercriminaliteit in de food- en agrisector zelden naar buiten komen, zal HZPC zeker niet het enige bedrijf in sector zijn dat doelwit is van cybercriminelen. Volgens ABN Amro heeft inmiddels driekwart van alle Nederlandse bedrijven te maken gehad met digitale criminaliteit, en zelfs 80% (!) van het mkb.

Risico’s beperken

Bij veel grotere bedrijven is het een onderwerp waar nadrukkelijk aandacht voor is. Denk bijvoorbeeld aan een voerfirma die om risico’s te verkleinen zijn fabrieken niet in de cloud aan elkaar linkt. Kleinere bedrijven kunnen het zich niet permitteren om overal een specialist voor te hebben.

Laat het nieuws van HZPC desondanks een wake-upcall zijn voor iedereen in de sector: cybercriminaliteit treft niet alleen banken en overheden, maar richt zich ook volop op het bedrijfsleven. En het kan een grote speler als HZPC treffen, maar net zo goed een kleine ondernemer. Zorg dat je als bedrijf in kaart hebt waar de risico’s voor jou liggen en hoe je die zoveel mogelijk kunt indammen.


Cybercriminaliteit rukt op, niet alleen grote bedrijven als HZPC zijn kwetsbaar. Op boerderijen staan melkrobots en klimaatsystemen, ook de precisielandbouw zit vol data. Dat maakt landbouwbedrijven kwetsbaar voor hackers. Johan Oppewal legt in Boerderij Uitgelicht uit wat dat betekent voor boeren. Meer videoreportages van Boerderij bekijk je op het eigen YouTube-kanaal.


Beheer
WP Admin