10.000 boeren wachten nog op hun geld, meldt de National Farmers Union of Scotland (NFUS).<br /><em>Foto: Henk Riswick </em> AlgemeenNieuws

Weer chaos rond Britse toeslagrechten

Het uitbetalen van toeslagrechten levert in Engeland en Schotland opnieuw grote problemen op. Bijna 30.000 Britse boeren hebben 3 maanden na de startdatum van 1 december tot nu nog geen cent ontvangen.

De National Farmers Union of Scotland (NFUS) vindt de betaling aan de boeren ‘schandalig’. Velen zitten in financiële nood en leven onder een onhoudbare druk, aldus NFUS. 10.000 boeren wachten nog op hun geld.

Nog geen kwart van totale budget uitbetaald

De Schotse overheid, die op het gebied van de toeslagrechten zelfstandig opereert, heeft tot nu toe nog geen kwart van het totale budget van €400 miljoen uitbetaald, berekent de NFUS. Het voornaamste probleem is een niet goed werkend nieuw IT-systeem dat inmiddels al tientallen miljoenen heeft gekost. “Als het zo doorgaat, wordt het wel mei voordat alles is overgemaakt”, zegt NFUS-voorzitter Allan Bowie.

‘Uitvoering nieuwe GLB is opnieuw een fiasco’

In Engeland wachten nog 16.600 boeren op hun geld. Net als hun Schotse collega klaagt ook de Engelse NFU over een gebrek aan communicatie bij Rural Payments Agency (RPA), waardoor boeren niet weten waar ze aan toe zijn. ”De uitvoering van het nieuwe GLB is opnieuw een fiasco en onaanvaardbaar. RPA en het ministerie leggen alle verzoeken om gedeeltelijke betalingen te doen van de hand”, zegt NFU-voorzitter Meurig Raymond. RPA heeft beloofd dat de zaken voor verreweg de meeste boeren in Engeland eind maart afgewikkeld zullen zijn.

Beheer
WP Admin