Foto: Hans Prinsen BoerenlevenAchtergrond

‘We helpen elkaar, rustige periodes heb je niet’

Samen wonen en werken op hetzelfde erf, wat doet dat met de relatie tussen man en vrouw? Frank en Evelien ter Linde vertellen wat het voor hen betekent.

Frank (41) en Evelien (37) ter Linde wonen met hun kinderen Fleur (9) en Daan (6) in Losser (Ov.). Ze runnen 'Erve Iemhorst', een melkveebedrijf met 90 koeien en 50 stuks jongvee op 55 hectare. Ze verzorgen daarnaast boerderijeducatie via Kiekeboeren en hebben een B&B. - Foto: Hans Prinsen

Frank (41) en Evelien (37) ter Linde wonen met hun kinderen Fleur (9) en Daan (6) in Losser (Ov.). Ze runnen ‘Erve Iemhorst’, een melkveebedrijf met 90 koeien en 50 stuks jongvee op 55 hectare. Ze verzorgen daarnaast boerderijeducatie via Kiekeboeren en hebben een B&B. – Foto: Hans Prinsen

Frank: ‘We helpen elkaar, rustige periodes heb je niet meer’

Evelien en ik hebben het altijd gehad over een nevenactiviteit. Sinds april 2019 is de B&B geopend. Het loopt goed en dat geeft rust. Ik moest leren om tijd te maken voor de gasten, sommigen staan ’s ochtends bij het melken al in de stal. Evelien doet de administratie, zodat ik meer tijd over heb voor het werk in de stal en op het land. Evelien is zorgzaam, voor de gasten en het gezin. Ze is sociaal, gastvrij en maakt het mensen graag naar de zin. Soms denk ik wel eens: moet je die gasten nú een rondleiding geven? We zitten net aan de koffie.

Extra inkomsten uit B&B

De B&B zorgt voor extra inkomsten. De melkprijzen en de kalverprijzen, die vind ik nu zorgelijker dan twee maanden geleden. En de droogte. We zijn een extensief bedrijf en hebben voldoende grond, maar met die droogte moet ik toch voer aankopen. Ik doe mee aan een bodemvruchtbaarheidsproject ‘Lonend Werken’, maar door de corona vergaderen we minder, we kunnen niet op elkaars bedrijf overleggen.

Carnaval

Evelien en ik hebben elkaar in 2002 leren kennen, we botsten tijdens carnaval tegen elkaar aan in de tent in Losser. We woonden eerst in het dorp, waren allebei in loondienst en ik had de boerderij ernaast. We zagen elkaar destijds niet veel. Daarom zijn we na de geboorte van Fleur plannen gaan maken om naar de boerderij te verhuizen. Zes weken voordat Daan geboren werd zijn we in een woonunit op het erf getrokken, na drie jaar was ons huis klaar. Op het erf wonen is ideaal, dichtbij het gezin.

Evelien en ik hebben elkaar in 2002 leren kennen, we botsten tijdens carnaval tegen elkaar aan in de tent in Losser

Ik hou van mijn beroep, maar het is veel werk met veel regels. We helpen elkaar, rustige periodes heb je niet meer. Vakantie? Ja, dit jaar naar Texel. Als ik weet dat het bedrijf goed gerund wordt, dan kan ik het wel loslaten. Verder proberen we flexibel te zijn, maar wanneer doen we het wel goed? Ons land is matig verkaveld en we hebben daardoor hoge kosten voor het loonwerk. Wij wonen hier prachtig maar het is geen geschikte plek voor grootschalige melkveehouderij. ’s Winters kan er 20 hectare onder water lopen door de Dinkel. We zitten in Natura 2000 gebied. Hoe het in de toekomst moet weten we niet. Daar kan ik me wel eens ongerust over maken, stel dat de kinderen het bedrijf over zouden willen nemen?


Evelien: ‘Over grote beslissingen kunnen we wel eens steggelen’

Ik werkte parttime bij een woningbouwvereniging en kwam door een reorganisatie thuis te zitten. In dat jaar ben ik in de maatschap gegaan. Ik wou daarnaast ook graag wat voor mezelf, zo kwam er een B&B. Vorig jaar speelde de voorstelling Hanna van Hendrik in de buurt. Die ging over een boerenopstand in Tubbergen. Mensen die naar de voorstelling gingen, boekten een kamer voor het ‘boerengevoel’ en vonden het hier fantastisch. Tijdens de lockdown was de B&B gesloten. We hebben in die periode het tuinhuis verbouwd met een zitje en een keuken zodat je hier contactvrij kunt verblijven. Gasten kunnen zichzelf nu redden.

Inmiddels druppelen de boekingen weer binnen maar de boerderijeducatie ligt stil. We hopen dat de klassen die we hadden staan in het nieuwe schooljaar komen. Onze kinderen kwamen tijdens de coronaperiode thuis. ’s Ochtends deed ik schoolwerk met ze, ’s middags konden ze spelen terwijl ik de administratie deed. Frank moest zich aan ons nieuwe ritme aanpassen.

Steggelen over grote beslissingen

We overleggen alles, maar de beslissingen voor de B&B liggen bij mij en die voor de boerderij bij Frank. Over grote beslissingen kunnen we wel eens steggelen, maar we komen er altijd uit. Een dag in de week proberen we samen klusjes te doen op het erf. Time-management is wel een puntje voor Frank, hij heeft altijd meer werk dan hij tijd heeft. Soms zou hij gewoon moeten zeggen: ik ga nu eten, dan werk ik daarna verder. Voor Frank is de boerderij prioriteit, maar dan kom ik weer met een plan voor de B&B of de tuin en dan krijgt hij dat werk er weer extra bij. We vullen elkaar wel goed aan. Ik ben de kritische noot als er iets aangeschaft moet worden, maar meestal geeft Frank de doorslag.

Time-management is wel een puntje voor Frank, hij heeft altijd meer werk dan hij tijd heeft

Ik wil het in de B&B graag goed hebben en ben daarin wel een pietje precies. Frank is zorgzaam en echt een doorzetter. Soms denk ik: doe even rustig, maar hij is pas tevreden als de koeien tevreden zijn. Als we het ergens over oneens zijn gaat dat over vakantie of vrije tijd. We gaan wel ieder jaar een week op vakantie. Vooral voor de kinderen vinden we het belangrijk om tijdens de vakantie echt tijd voor elkaar te nemen.

Beheer
WP Admin