Foto: Jan Willem van Vliet BoerenlevenAchtergrond

‘We helpen elkaar als het nodig is en overleggen veel’

Samen wonen en werken op hetzelfde erf, wat doet dat met de relatie tussen man en vrouw? Arjan en Lyliane van Wijnbergen vertellen wat het voor hen betekent.

Arjan

“Al in haar bericht op internet sprong haar enthousiasme eruit. Ik heb na wat mailtjes haar telefoonnummer gevraagd en meteen gebeld. Ze was geheel overdonderd, maar we hebben wel bijna vier uur aan de telefoon gezeten. Het ging zó vanzelf.

Ik vind haar enthousiasme en spontaniteit geweldig.

Lyliane praat graag en ik had ook veel te vertellen. Ook doordat haar ouders in 1996 met hun bedrijf naar Texas zijn geëmigreerd en onze familie rond die tijd van Utrecht naar Groningen verhuisde, al is dat toch echt wel wat anders. Zelf is Lyliane hier gebleven toen ze na jaren eens voor vakantie terug was. Ze realiseerde zich dat ze liever in Nederland was dan in Amerika.

Arjan (38) en Lyliane (35) van Wijnbergen wonen met dochter Lieke (4) in Oudeschans (Gr.). Hun bedrijf omvat 180 melkkoeien op 152 hectare, waarvan 80 hectare akkerbouw. - Foto: Jan Willem van Vliet

Arjan (38) en Lyliane (35) van Wijnbergen wonen met dochter Lieke (4) in Oudeschans (Gr.). Hun bedrijf omvat 180 melkkoeien op 152 hectare, waarvan 80 hectare akkerbouw. – Foto: Jan Willem van Vliet

Ik vind haar enthousiasme en spontaniteit geweldig. Het is echt nooit saai in huis, ik word er gewoon vrolijk van als ze er is. Niet dat ze alleen maar heel zacht is hoor. Ze kan ook heel stevig discussiëren en ze vindt het tegelijkertijd vooral belangrijk dat je tevreden bent in je leven. Dat je eruit haalt wat er inzit en stilstaat bij de kleine dingen. Het hoeft niet allemaal groots en meeslepend te zijn om gelukkig te zijn.

Daarbij heeft ze 1.001 ideeën. Soms vind ik het dan nodig om dat een beetje af te remmen, dat is mijn rol. Want ze is tegelijkertijd heel perfectionistisch in wat ze doet, en haar tijd plannen is niet haar sterkste punt. Dan past dat echt niet meer allemaal in de dagen van de week en wordt het nachtwerk.

Ik sta ook wel eens cupcakes te bakken als het druk is, dat maakt dat we leuke situaties krijgen.

Investeringen en beslissingen doen we samen, maar voor een aanschaf in de boerderij is mijn stem doorslaggevend. Over de bakkerij beslissen we meestal samen. Nu zijn dat niet meer zulke grote investeringen, maar de opbouw was wel een grote klus en investering. En ja, dan sta ik ook wel eens cupcakes te bakken als het druk is, dat maakt dat we leuke situaties krijgen. Het is niet mijn hobby, maar je doet dat om elkaar te helpen, net zoals zij op de trekker klimt of bijspringt om kalfjes te voeren.

Trouwens, ook niet onbelangrijk te noemen, is dat Lyliane hier in huis degene is die ervoor zorgt dat we ook af en toe een paar dagen op pad gaan. En dat is maar goed ook, anders kwamen we nergens!”

Op de oude strozolder heeft Lyliane haar eigen bakkerij met uitzicht op de koeien: Lily Cakes. - Foto: Jan Willem van Vliet

Op de oude strozolder heeft Lyliane haar eigen bakkerij met uitzicht op de koeien: Lily Cakes. – Foto: Jan Willem van Vliet

Lyliane

“Dit voorjaar had ik voor de Libelle Zomerweek 2.000 cupcakes nodig en heeft Arjan, terwijl ik op de beurs was, zo’n 600 cupcakes gebakken. Toen stond hij dus in mijn workshopruimte te bakken terwijl onze melkster, die van huis uit kapper is, beneden aan het melken was. Wij vonden dat best grappig. Dat geeft ook weer hoe wij met elkaar omgaan: we helpen elkaar als het nodig is en overleggen veel. Als hij het druk heeft, spring ik ook met plezier op de trekker.

Als boerendochter wilde ik eigenlijk gewoon een boer tegenkomen en op internet vond ik hem.

Arjan is een ontspannen, gezellige man. Hij is érg doordacht en rustig en hij wil mijn mening of idee graag in zijn afwegingen meenemen, net als ik zijn mening waardeer over wat ik doe of wil in mijn bedrijf. Toen ik met het idee speelde om iets voor mezelf te beginnen, triggerde dat hem om te kijken naar het grote plan van de boerderij. We hebben toen een nieuwe schuur gebouwd en een skybox bovenin de ligboxenstal gemaakt waar ik mijn keuken heb. Samen zijn we bij een ander melkveebedrijf met bakkerij gaan kijken naar inrichting en hebben we de voorbereiding gedaan.

Zijn rust heeft trouwens als nadeel dat hij mij de zeldzame keren dat ik ergens boos over ben, gewoon laat uitrazen zonder iets te zeggen. En dat maakt mij dan weer nog bozer. ‘Ga er toch tegenin!’ denk ik dan. Maar we hebben meer lol en goede gesprekken dan ruzie.

Ons allereerste gesprek was een telefoongesprek van zo’n vier uur.

Als boerendochter wilde ik eigenlijk gewoon een boer tegenkomen en op internet vond ik hem. Ik zag zijn foto en wist: hij is het! Ons allereerste gesprek was een telefoongesprek van zo’n vier uur. Twee weken daarna zijn we de stad ingegaan en de klik was meteen 100% goed. Hij heeft me naar huis gebracht in Leeuwarden en is toen weer naar Oudeschans gereden om te melken. Dat is anderhalf uur rijden.

Oh, en hij had ook een enorme bos bloemen voor me in de kofferbak. Die had hij meegenomen voor als de date écht leuk zou zijn, dus die kreeg ik pas midden in de nacht. Met daarbij breed lachend de waarschuwing dat het hoogstwaarschijnlijk ook de laatste zou zijn. En dat klopte.”

Beheer
WP Admin