Foto: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

‘We hebben de taken op het bedrijf goed verdeeld’

Samen wonen en werken op hetzelfde erf, wat doet dat met de relatie tussen man en vrouw? Rienk en Wytske Sijbrandij vertellen wat het voor hen betekent.

Rienk

Ik heb Wytske in 2010 leren kennen tijdens de ‘Nacht van Heeg’, een feestavond bij ons in het dorp. Ik kan me onze eerste ontmoeting nog goed herinneren. Ze was daar samen met haar vriendin Lucie, die ik kende uit het dorp. Lucie sprak me aan. Ze vroeg me: “Heb je misschien nog hooi te koop voor Wytske haar paarden?” Zo raakte ik met Wytske in gesprek. Lucie ging er toen snel vandoor om een sigaretje te roken.

Wytske ziet kansen en gaat ervoor. Dat bewonder ik in haar.

Ik was op dat moment 36 jaar oud, vrijgezel en woonde bij mijn ouders. Ik had een kinderwens. Wytske had al een dochter van 6, maar wilde gelukkig nog meer kinderen. Dat onderwerp kwam al redelijk snel in onze relatie ter sprake.

Rienk (45) en Wytske (46) Sijbrandij wonen in Heeg (Fr.). Ze hebben samen twee kinderen: Klaas Douwe (7) en Ylsa (6). Wytske heeft dochter Amarins (15) uit een eerdere relatie. De Sijbrandij’s runnen een melkveebedrijf met 170 melk- en kalfkoeien en 80 stuks jongvee. Ze bewerken 98 hectare grasland (75 ha eigendom) en produceren sinds kort PlanetProof-melk. - Foto: Mark Pasveer

Rienk (45) en Wytske (46) Sijbrandij wonen in Heeg (Fr.). Ze hebben samen twee kinderen: Klaas Douwe (7) en Ylsa (6). Wytske heeft dochter Amarins (15) uit een eerdere relatie. De Sijbrandij’s runnen een melkveebedrijf met 170 melk- en kalfkoeien en 80 stuks jongvee. Ze bewerken 98 hectare grasland (75 ha eigendom) en produceren sinds kort PlanetProof-melk. – Foto: Mark Pasveer

Wytske en ik zijn nu bijna 10 jaar samen. Sinds we samen zijn, is er op en rond de boerderij ontzettend veel gebeurd. We hebben 2 kinderen gekregen en onze woning is volledig gestript en opnieuw ingericht. We hebben asbest gesaneerd, zonnepanelen gelegd en de stalinrichting vernieuwd. We hebben grond gekocht, kavelpaden aangelegd en we zijn weer gaan weiden. Sinds kort leveren we PlanetProof-melk. Zonder Wytske was dat allemaal niet gebeurd en zeker niet zo snel. Ze heeft mijn leven in positieve zin veranderd.

Grondgebondenheid, duurzaamheid en een nette uitstraling staan bij ons hoog in het vaandel

Wytske kijkt met een frisse blik naar het bedrijf. Ze ziet kansen en gaat ervoor. Dat bewonder ik in haar. Daarbij moet ik haar soms weleens afremmen. Ze kan zo 10 plannen bedenken. Nog voordat die allemaal zijn uitgevoerd, ligt plan 11 ook alweer op tafel.

We denken hetzelfde over de toekomst van ons bedrijf. Grondgebondenheid, duurzaamheid en een nette uitstraling staan bij ons hoog in het vaandel.

We vinden het beiden belangrijk om naast de boerderij een sociaal leven te hebben. We gaan ook ieder jaar op vakantie. Onlangs zijn we met de kinderen een weekje naar Texel geweest.

Ik vind het mooi dat de kinderen op de boerderij opgroeien

We hebben in onze tuin een mooie speelruimte gecreëerd voor de kinderen. Dat hebben we best rigoureus aangepakt. Niet iedereen kan dat of wil dat, maar ik vind dat soort dingen erg belangrijk.

Ik vind het mooi dat de kinderen op de boerderij opgroeien. Ik maak ze van dichtbij mee en kan ze zo even meenemen naar m’n werk. Voor mij is dat heel erg waardevol.

Wytske

Ik geniet van het buitenleven en ben dol op paardrijden. Mijn vroegere buurman zei ooit tegen me: “Je had met een boer moeten trouwen.’ Rienk is hem later nog weleens tegen het lijf gelopen. “Je hebt haar aan mij te danken”, zei hij grappend tegen Rienk.

Het leven op de boerderij was als een nieuwe film voor mij

Bij Rienk op de boerderij voel ik me echt op mijn plek. Maar in het begin moest ik wel even wennen. Het leven op de boerderij was als een nieuwe film voor mij. Ik vervulde een hoofdrol, maar ik kende het script nog niet. Terwijl het bedrijf gewoon doordraaide, rolde ik er langzaamaan in.

Toen ik nog voor een baas werkte, waren privé en werk strikt gescheiden. Bij Rienk op de boerderij is dat totaal anders. Hier ben ik vrij om mijn eigen tijd in te delen. Zo nu en dan besluit ik spontaan even te gaan paardrijden. Dat vind ik heerlijk. Vroeger was dat ondenkbaar.

Ik heb me in 10 jaar tijd behoorlijk verdiept in het boerenleven. Ik wil weten wat er speelt op het bedrijf en in de sector. Ik vind het niet erg dat dingen gaan zoals ze gaan, maar ik wil wel weten wat de achterliggende gedachte is. Ik ben actief in het regiobestuur van LTO en zit in de districtsraad van FrieslandCampina. Zo bouw ik een netwerk op, verbreed ik mijn horizon en verruim ik mijn kennis.

Rienk blijft altijd rustig. Dat vind ik mooi aan hem.

Rienk en ik hebben de taken op het bedrijf goed verdeeld. Ik verzorg de financiële boekhouding en de mineralenboekhouding. Binnen het management is vruchtbaarheid mijn pakkie-an. Rienk richt zich op het melken, voeren en een stukje landwerk. Gelukkig hebben we veel helpende handjes. Dat maakt ons flexibel.

De laatste jaren zijn we veel meer protocollair gaan werken, bijvoorbeeld bij de kalveropfok. Daar hou ik van. Rienk en ik willen onze dieren graag zo goed mogelijk verzorgen. We zijn actief bezig om de kalversterfte te minimaliseren. Als klein meisje wilde ik veearts worden. Daar denk ik nu nog weleens aan terug als ik samen met Rienk een ziek kalf behandel. Als het dan een keer tegenzit, wil ik meteen weten wat er misgaat. Soms ik reageer ik dan te fel. Rienk blijft altijd rustig. Dat vind ik mooi aan hem. Dan besef ik dat ik even pas op de plaats moet maken en soms wat geduldiger moet zijn.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 47 van dinsdag 20 augustus en is onderdeel van de rubriek Man & Vrouw

Beheer
WP Admin