Een pluimveebedrijf in Oud-Bergentheim (Ov.) met vrij-uitloopkippen. - Foto: Frank Uijlenbroek PluimveeNieuws

WBVR: nieuw vogelgriepvirus Renswoude punt van zorg

Het vogelgriepvirus dat is vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Renswoude (U.) blijkt een nieuwe variant. Het virus lijkt genetisch op het virus dat in de periode 2021 tot 2023 vele uitbraken veroorzaakte. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) noemt dat een punt van zorg.

De nieuwe variant is verwant aan het hoogpathogene H5N1-virus, maar bevat een nieuw stukje genoom – het zogenoemde PB1-segment – afkomstig van een laagpathogeen virus. Op dit moment is niet bekend hoe ziekmakend of besmettelijk de nieuwe virusvariant voor pluimvee is.

Landelijke ophokplicht

Na de uitbraak op 11 november in Renswoude werden bij een bedrijf met uitloop circa 65.000 kippen geruimd. De uitbraak treft 235 pluimveebedrijven met een vervoersverbod. De uitbraak leidde tot een nieuwe regionale ophokplicht, slechts acht dagen nadat die was opgeheven. Nadat op 14 november op een zorgboerderij in Middelie (N.-H.) ook vogelgriep was vastgesteld, werd een nieuwe landelijke ophokplicht afgekondigd.

Meeuwenvirus

Vier maanden daarvoor, op 24 juli, was een uitbraak van HPAI bij een legbedrijf in Biddinghuizen (Fl.) Dat bleek veroorzaakt door de BB-variant, een H5N1-virus dat drie stukjes genoom bevat van een H13-meeuwenvirus. Dat BB-genotype veroorzaakte daarna geen uitbraken meer bij pluimvee, ook al was er in de zomer grote sterfte onder kokmeeuwen en andere meeuwensoorten. “Uit onze analyse blijkt dat het virus in Renswoude geen van de drie stukjes genoom van het meeuwenvirus bevat”, legt Nancy Beerens uit, hoofd van het nationaal referentielaboratorium Aviaire influenza.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Reacties

  1. Ik zie ook regelmatig een paar kipjes bij andere soorten bedrijven als pluimveebedrijven buiten lopen. dat is ook niet zo slim.

  2. De pluimveehouderij zal zich binnenkort toch wel een keer realiseren dat pluimvee houderij zonder bioveiligheids maatregelen niet haalbaar is?

Beheer
WP Admin