Waterschappen verwachten tariefstijging van gemiddeld 8%
De waterschapstarieven zullen volgend jaar landelijk met gemiddeld 8% gaan stijgen. Dat is de prognose van de Unie van Waterschappen op basis van een inventarisatie onder de 21 waterschappen. De unie verwacht dat de tarieven ook in de jaren daarna verder stijgen.
De meeste waterschapsbesturen bespreken nu de tariefvoorstellen voor 2025. De eerste tarieven zijn al bekend. Waterschap Rijn en IJssel (Oost-Gelderland) kondigde afgelopen vrijdag aan dat alle tarieven in dit waterschapsgebied volgend jaar met 4% stijgen. Hunze & Aa’s (Groningen en Drenthe) berekent in een rekenvoorbeeld dat een agrarisch bedrijf met 80 hectare in hun gebied volgend jaar naar verwachting 4,5% meer gaat betalen, en bij Scheldestromen (Zeeland) gaan de tarieven gemiddeld zo’n 8,5% omhoog. De Unie van Waterschappen laat weten dat het tot begin volgend jaar kan duren voordat alle definitieve tarieven bekend zijn.
Indicatie voor tarieven in het nieuwe jaar
Ieder waterschap berekent zijn eigen tarieven, afhankelijk van de kosten in het eigen gebied. Rond 1 maart 2025 worden de meeste belastingaanslagen verstuurd. De Unie van Waterschappen doet in het najaar echter altijd alvast een inventarisatie, die een goede indicatie geeft van waar het naartoe gaat met de tarieven.
De unie laat weten dat waterschappen steeds meer moeten investeren in veilige dijken, de opvang van piekbuien en droge periodes en het zuiveren van rioolwater. “De ramp die zich recent in de regio Valencia in Spanje heeft voltrokken, laat zien dat weersextremen tegenwoordig groter zijn en vaker voorkomen”, zegt bestuurslid Vincent Lokin in een toelichting. “Ook in Nederland zien we steeds meer piekbuien en perioden van droogte en watertekort. We lopen als waterschappen bij al onze taken tegen grote uitdagingen aan.”
Lokin verwacht dat de tarieven de komende jaren zullen blijven stijgen om alle noodzakelijke investeringen te doen. Dijken moeten versterkt worden en het zuiveren van rioolwater en maatregelen voor schoon en gezond water in beken en rivieren vraagt ook steeds meer van de waterschappen, zo geven zij aan. Ook inkoopkosten stijgen.