Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

Waterschappen: droogtemaatregelen niet meer nodig

Rijkswaterstaat en de waterschappen werken op dit moment volgens ‘het oude normaal’, zoals waterschap Rivierenland het uitdrukt.

Er is voldoende water beschikbaar, de verzilting in West-Nederland is voorbij, de grondwaterstand is in orde en het neerslagtekort is ook niet groter dan gemiddeld in augustus. Ook de binnenvaart kan eindelijk weer gewoon doorvaren, nadat er maandenlang zuinig is geschut om water te sparen. Schepen van het ene naar het andere waterniveau brengen kost namelijk veel water.

Het blijft naar verwachting tot volgende week vrijdag vrij droog in Nederland, aldus het KNMI in de wekelijkse droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling LCW. Komend weekeinde kan het zelfs weer heel erg warm worden. Maar de LCW verwacht vooralsnog geen nieuwe droogteproblemen. De verdamping van water zal toenemen, maar niet zo extreem als in juni. Er is op dit moment voldoende water en de watervraag van landbouwers is ook veel lager dan in het voorjaar.

Water in sloten en beken hoog

Sommige schappen laten de waterstand in sloten en beken hoog staan, ondanks dat er voldoende grondwater is. Dat doen zij, aldus Rivierenland, om water te sparen voor een droge en warme periode die nog kan komen. Extra maatregelen zoals noodpompen en extra wateraanvoer zijn deze zomer waarschijnlijk niet meer nodig. Alleen de extra pompinstallatie bij Eefde (Gelderland) aan het begin van de Twentekanalen blijft gebruiksklaar staan, omdat deze route erg belangrijk is voor de Europese binnenvaart. ANP

Beheer
WP Admin