Het Waterschap Vallei en Veluwe waarschuwt dat het verdwijnen van grasland door stoppende veehouders en de komst van akkerbouw, bollenteelt en bomenteelt leidt tot verslechtering van waterkwaliteit en waterbeheer. Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

Waterschappen bezorgd over negatieve gevolgen stoppende veehouders

Waterschap Vallei en Veluwe waarschuwt dat stoppende veehouders leiden tot slechtere waterkwaliteit en waterbeheer door de opkomst van akkerbouw en bollenteelt.

Het Waterschap Vallei en Veluwe heeft bij het Rijk en de provincies zorgen geuit over de gevolgen van veehouders die gebruikmaken van regelingen om te stoppen. Volgens het waterschap verdwijnen hierdoor graslanden en komen er steeds vaker akkerbouw, bomen- en bollenteelt voor terug. “Dat zijn activiteiten die een aanmerkelijke verslechtering van waterkwaliteit en waterkwantiteit tot gevolg hebben.”

Waterhuishouding verslechtert door akkerbouw

Het kabinet wil met vrijwillige regelingen veehouders laten stoppen, zodat de veestapel krimpt en er minder stikstof wordt uitgestoten. Het waterschap waarschuwt echter dat akkerland veel minder water vasthoudt dan grasland en slechter afvoert bij hoosbuien. Daarnaast kost bomenteelt meer water en worden in de bollenteelt relatief veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, die ook in het grondwater terechtkomen.

Oplossingen stikstofprobleem brengen risico’s

“Wij begrijpen en onderschrijven de urgentie die wordt gevoeld rondom het vlottrekken van vergunningverlening op het gebied van stikstof voor economische activiteiten”, schrijft het waterschap in een brief aan de ministers Femke Wiersma (Landbouw) en Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) en de provincies Utrecht, Gelderland en Overijssel. “Maar wanneer de oplossingen voor dit vergunningsvraagstuk leiden tot achteruitgang op andere opgaven, zoals waterkwaliteit, ruilen we het ene vraagstuk in voor het andere.”

Regie op nieuwe invulling nodig

Vallei en Veluwe benadrukt dat overheden samen de regie moeten pakken en een “passende nieuwe invulling” moeten zoeken voor de grond die vrijkomt door de stoppersregeling. “Het kan niet zo zijn dat de overheid straks bij agrariërs op de stoep staat om weer andere beperkingen op te leggen”, stelt het waterschap. “Zeker als we dat nu al voorzien.”

Veel piekbelasters in werkgebied

De helft van alle piekbelasters bevindt zich in het werkgebied van Vallei en Veluwe, geeft het waterschap aan. Dit zijn boeren die dicht bij kwetsbare natuur wonen en veel stikstof uitstoten.