Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Waterschap: gebruik geen water uit Aa, Beekgraaf en Leijgraaf

Waterschap Aa en Maas adviseert nog steeds om geen water uit de Aa, de Beekgraaf, de Leijgraaf en waterloop ‘235001’ (nabij gemaal Vogelenzang) te gebruiken voor beregening van gewassen, als drinkwater voor vee of voor recreatiedoeleinden.

Het advies is een voorzorgsmaatregel na de watervervuiling van enkele dagen geleden, aldus het waterschap. Eind vorige week stroomde een grote hoeveelheid ammonium in het riool en werkte de biologische rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Aarle-Rixtel niet goed meer.

Langzaam herstel

De rioolwaterzuiveringsinstallatie herstelt zich langzaam, maar werkt nog niet zoals het moet, aldus het waterschap. Daardoor komt er minder schoon water in de Aa terecht. Daarnaast tonen metingen op woensdag 23 augustus aan dat de verhoogde concentraties ammonium, als gevolg van de eerdere lozing, zich stroomafwaarts verplaatsen. De concentraties zijn verhoogd ten aanzien van de normale situatie. Daarom is het advies om geen water te gebruiken uitgebreid met de Beekgraaf, de Leijgraaf en genoemde waterloop.

Het is niet duidelijk op welke termijn de rioolwaterzuivering weer volledig naar behoren werkt. Gemeenten, veehouders en landbouwbedrijven en ZLTO worden zo goed mogelijk geïnformeerd, zegt het waterschap.

Beheer
WP Admin