Foto: Roel Dijkstra BoerenlevenOpinie

‘Waterbak schoonmaken met het drol-systeem’

Het is mijn taak om drinkbakken schoon te maken. Maar ik krijg die stop er steeds niet uit.

Van die fantastische waterbakken hebben we in de koeienstal, die je lekker makkelijk kunt schoonmaken. Dat is mijn taak en die taak neem ik dan ook graag erg serieus. Ik hou van ‘smerige’ klusjes. Vooral omdat het resultaat dan ook oogverblindend is. Met handstoffer gewapend ga ik regelmatig de drie drinkbakken langs om de boel schoon te poetsen. En het bijkomende voordeel is dat onze koeien drinkwater uit schone waterbakken ook heerlijk vinden.

Drie drinkbakken

Drie stuks hebben we ervan, van die conische (kegelvormige), afgeschuinde, langwerpige drinkbakken van roestvrijstaal. 1.400 millimeter lang met een mooi vlottersysteem; 100 liter kan er in de drinkbak. De doorstroomsnelheid is 40 l/min. Dus de bak loopt supersnel leeg. En ja hoor, steevast laat ik dan het water in mijn laarzen lopen omdat het opendraaien van de stop meestal toch iets moeilijker gaat dan gedacht.

Fantastisch systeem

Dus, verkoper van die doordachte drinkwaterbakken, u hoeft mijn man niet meer te bellen, wij hebben ze al. Maar wellicht kunt u er wel een aantal meer verkopen na deze column. Want wij zijn er erg tevreden over. Het is een fantastisch uitgedacht systeem, het werkt.

Opendraaien

Maar er is wel een probleem: het opendraaien van de stop is te gecompliceerd voor mij. Het kost me een bult gedraai aan de schroef van de stop; eerst linksom of is het toch rechtsom? Met een doek om de schroef voor extra grip lukt het meestal wel om hem open te draaien, maar het gaat soms gepaard met de nodige verwensingen. Ik baal er gewoonweg van dat het nog elke keer zo lastig gaat.

Het kost me een bult gedraai aan de schroef van de stop; eerst linksom of is het toch rechtsom?

“Denk aan drol”, zei dochter Marieke een keer, “een superhandig ezelsbruggetje.” En dus denk ik iedere keer aan drol, maar ik weet niet meer wat de betekenis van drol. ook alweer is. Draai (D) rechts (R) open (O) links (L)? Of toch: Doe (D) Rechts (R) Open (O) …maar waar staat de L dan voor? Opendraaien met dit handige geheugensteuntje is niet aan mij besteed.

Stop er weer in

Dan volgt de nieuwe uitdaging: de stop er weer in terwijl het water supersnel stroomt. Toch, met een beetje gepruts en ‘gebrek’ lukt het me warempel om de boel weer ‘zo-goed-als’ af te sluiten. De eerste keren druppelde, (eigenlijk stroomde) het water er van onderen flink uit. “Even de stop er recht opzetten en een slag draaien wil meestal wel helpen”, vertelde Naud me een keer. En ja hoor, sindsdien gaat het klusje een stuk sneller.

Drol?

Maar dat drol? Ik weet niet of dat een trucje is dat alle boeren gebruiken of dat het een handigheidje van mijn boer is? Ik heb nog even nagevraagd wat drol nu precies betekent. “Het stond een keertje in de Donald Duck”, vertelt Marieke. “Dicht, rechts, open, links.”

Ik denk dat een sticker met pijl waarop staat in welke richting de afsluitdop opengedraaid moet worden voor mij de oplossing voor het probleem is. Of nog eenvoudiger: een watervaste stift.

Dit is een artikel in de Boerenleven-rubriek 'Boerin'. Meer verhalen uit deze rubriek vind je hier.

Beheer
WP Admin