AkkerbouwOpinie

Water, water, water

De oogst is achter de rug. Het drogen van de 16.000 ton graan gaat moeizaam door vele regen en de abnormaal hoge luchtvochtigheid. En we hadden een flinke overstroming in het dorp Toowoomba waar we wonen.

De graanoogst hebben we een paar dagen voor Kerstmis afgerond. Na enkele weken ‘kamperen’ op de boerderijen tijdens de oogstwerkzaamheden was het eerste werk bij thuiskomst in Queensland de volle regenmeter te legen. Een dag later zat er alweer 80 millimeter in, de dagen erna nog eens 50 en 20 millimeter. Geen wonder dus dat er overstromingen zijn in Australië, zo’n regenval is immens.
Overstromingen zijn in het noorden van Queensland een wederkerend fenomeen. De bevolking daar is eraan gewend natte voeten te krijgen. Maar 1.500 kilometer naar het zuiden, waar wij wonen, zijn overstromingen een uitzondering. Het grote verschil is dat in het noorden er bijna geen mensen achterblijven in het regenseizoen, terwijl het zuiden veel dichter bevolkt is en het er normaal gesproken niet zo veel regent. Dit jaar is echter een grote uitzondering. In St. George, 200 kilometer ten westen van ons huis, had men vorig jaar de grootste overstroming in de geschiedenis. Nu verwacht men een nog grotere.

Geen grote problemen op ons bedrijf

Gelukkig liggen mijn boerderijen juist ten zuiden van het overstroomde gebied. Dat neemt niet weg dat het er extreem nat is. Met de hulp van de hoofdzakelijk Nederlandse oogstploeg hebben we dag en nacht doorgewerkt en hadden voor de grote regenval bijna alles in de silo’s. De kwaliteit van de tarwe is zeer goed, maar het vochtgehalte is te hoog. We hebben maar een dag graan kunnen oogsten dat droog genoeg was om direct af te leveren. Zoiets is in een normaal jaar geen probleem. Met een paar weken droog weer ventileren we de silo’s en alles is voor de bakker.
Nu zit ik met 16.000 ton tarwe die te nat is om af te leveren en ondanks weken ventileren is het vochtgehalte nog niets gedaald. Er zijn amper dagen geweest dat de lucht een relatief vochtgehalte van onder de 70 procent had. Normaal zijn er in deze periode dagen dat de relatieve luchtvochtigheid zelfs tot onder de 10 procent valt en is drogen een piece of cake.

Ik begin me langzamerhand toch wat zorgen te maken om een 800 hectare tarwe die twee maand geleden al geoogst had moeten worden. Ik denk dat ik die langzamerhand kan gaan afschrijven. Ook kunnen we het onkruid niet meer de baas blijven. Het groeit als kool. Het afleveren van graan is onmogelijk doordat de wegen onder water staan.

Geen verlichting na jarenlange misoogsten

Veel boeren hebben jarenlange droogte met veel gemiste oogsten moeten verwerken. Dit jaar zagen ze eindelijk een zeer goede oogst komen. Maar zodra het oogstseizoen aanbrak, begonnen ook de regenperiodes. Wie geen geventileerde silo heeft, kon niets anders doen dan wachten op droger weer, terwijl hun buren volop konden dooroogsten.

Overstroming in Toowoomba

Terwijl ik deze blog tijdens mijn vakantie in Zuid-Australië aan het schrijven ben, krijg ik een telefoontje van mijn gasten die op het huis passen. Er een inbreker in huis geweest is. Een raam in de slaapkamer is ingeslagen, er staan voetstappen naar het kantoor en een paspoort en portemonnee zijn weg. Dit is vermoedelijk gebeurd terwijl onze gasten in het huis waren en daarom het alarm uitgeschakeld hadden. Ze zijn naar het politiebureau gereden om aangifte te doen. De politie heeft er vandaag geen tijd voor omdat vanmiddag alles in het centrum van Toowoomba onder water stond. De parkeerplaats onder het winkelcentrum stond onder water, er dreven auto’s door de sloot en er zaten mensen in een boom op redding te wachten. Ik begrijp het dus wel dat niemand nu tijd heeft om achter inbrekers aan te gaan.

Beheer
WP Admin