Foto: ANP AlgemeenOpinie

Wat is een echt landbouwbedrijf?

Wat is nu een landbouwbedrijf? Een melkvee- of varkenshouderij is natuurlijk een landbouwbedrijf. En ook een aardappelteler zal zonder meer als landbouwer aangemerkt worden.

Maar er zijn grensgevallen. Denk bijvoorbeeld aan hondenfokkers, bijentelers, paardentrainers en kwekers van siervissen.

Fiscale regelingen

Nu zult u denken, wat maakt het uit of er sprake is van een landbouwbedrijf of niet. Maar dit maakt wel degelijk uit. Heel veel (fiscale) regelingen gelden alleen maar als er sprake is van een ‘echt’ landbouwbedrijf. Word je niet aangemerkt als landbouwbedrijf maar als gewone MKB-onderneming, dan gelden heel veel regels niet voor jou.

Landbouwvrijstelling voor kweker koi-karpers

Als het voordelige uitzonderingen betreft voor de agro-sector dan wil je daar natuurlijk volop gebruik van maken. Zo ook een kweker van koi-karpers. Deze siervissenkweker wilde graag gebruik maken van de landbouwvrijstelling in de inkomstenbelasting. De winst die hij behaalde bij de verkoop van zijn kweekvijvers bracht hij onder de landbouwvrijstelling zodat er geen belasting over deze winst verschuldigd was.

Vissen die je kan eten

Maar de belastinginspecteur vond het kweken van koi-karpers geen landbouwbedrijf. Volgens hem is de landbouwvrijstelling alleen van toepassing voor vissen die je kan eten. Nu kun je koi-karpers wel eten, maar ze zijn bedoeld als siervis. Het schijnt zelfs dat je ze tam kunt krijgen en dat ze naar je toe komen zwemmen zodat je ze kunt aaien.

Siervissen kweken valt onder landbouwbedrijf

De belastinginspecteur kreeg de afgelopen maand van de rechter de kous op de kop. De landbouwvrijstelling is wel van toepassing, omdat het kweken van siervissen als een landbouwbedrijf wordt aangemerkt. Om als landbouwbedrijf aangemerkt te kunnen worden, is het geen vereiste dat het geproduceerde opgegeten wordt. Op zich is dit niet zo’n vreemde uitspraak. Een kweker van sierplanten wordt immers ook aangemerkt als een landbouwbedrijf.

Meer grensgevallen

De uitspraak van de rechter is een mooi succes voor deze viskweker, maar roept ook vragen op. Is een hondenfokkerij nu ook een landbouwbedrijf? En hoe zit het nu precies bij paardenhouders en wormenkwekers? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat we vast nog een heel aantal grensgevallen de komende jaren voorbij zullen zien komen die heel graag als landbouwbedrijf willen worden aangemerkt. Boer zijn, wie wil dat nou niet?