Foto: Peter Roek AlgemeenOpinie

‘Wapenen tegen importstop’

De Nederlandse exportmotor draait als een malle. In 2018 werd voor € 90,3 miljard aan landbouwproducten en voedingsmiddelen geëxporteerd. Daarmee is Nederland de op een na grootste landbouwexporteur ter wereld. Op 1 staan de Verenigde Staten.

Voor zo’n klein landje doet Nederland het bijzonder goed. Met pure handelsgeest worden wereldwijd kansen gepakt. Maar, waar kansen zijn, zijn ook bedreigingen. De handelsoorlog tussen de VS en China is het duidelijkste voorbeeld van hoe landen elkaar dwars kunnen zitten. Een eventuele harde brexit – mogelijk al eind oktober – kan Nederland zwaar treffen, omdat Engeland een grote klant is.

Kleine handelsnatie kwetsbaar in handelsoorlog

Ook op kleinere schaal komen meer bedreigingen. Zo tart Indonesië Nederland met een importstop voor Nederlandse uien en zuivel als wraak op EU-maatregelen tegen palmolie. Bovendien worden in Panama 25 uiencontainers tegengehouden op de kade, mogelijk om de eigen sector te beschermen. Het is niet voor het eerst dat Indonesië en Panama Nederlandse uien tegenhouden, maar het lijkt wel een trend dat landen steeds vaker importstops invoeren.

Als Trump en China elkaar zo openlijk en hard in de haren vliegen, is dat een voorbeeld voor anderen. Die grootmachten kunnen wel een stootje hebben, maar een klein land als Nederland is in zo’n handelsstrijd extra kwetsbaar. In al het geweld zal de export zich steeds meer moeten wapenen met handelsvernuft om overeind te blijven, want met tegenmaatregelen zet Nederland geen zoden aan de dijk.

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin