Wakker Dier: parmavarken is er slecht aan toe VarkensNieuws

Wakker Dier: parmavarken is er slecht aan toe

Italiaanse varkens die voor de productie van parmaham worden gehouden, hebben het erg slecht. Dat concludeert Wakker Dier.

Italiaanse varkens die worden gebruikt voor de productie van parmaham, leven onder erbarmelijke omstandigheden, die vér onderdoen voor de omstandigheden van varkens in Nederland, Zweden en Duitsland. Die conclusie trekt Wakker Dier uit een onderzoek dat die organisatie heeft uitgevoerd in samenwerking met het Britse Ecostorm.

‘Welzijnseisen in Italië minder streng én vaker overtreden’

Volgens het onderzoek zijn de welzijnseisen in Italië minder streng dan in Nederland en worden ze bovendien vaker overtreden. Voor het onderzoek zijn situaties in varkensstallen gefilmd en zijn gesprekken gevoerd met producenten.

Aanwijzingen voor fraude met parmaham

Hoewel er ook aanwijzingen zijn dat er wordt gefraudeerd bij de productie van parmaham, hebben de onderzoekers daarvoor niet het bewijs kunnen vinden. Evenmin konden ze de suggestie hardmaken dat sprake is van ongeoorloofd gebruik van antibiotica.

Parmaham geniet bescherming als Europees erkend streekproduct. Voor de productie mogen alleen Italiaanse varkens van bepaalde rassen en uit bepaalde regio’s worden gebruikt. Het controlesysteem is echter niet waterdicht. In een tv-uitzending van Radar bevestigt Europol dat meerdere gevallen van fraude met parmaham zijn ontdekt.

Beheer
WP Admin