Wafeltjesrol helpt water beter vasthouden
Een groep boeren heeft in het Drentse Eext een praktijkdemo uitgevoerd met een wafeltjesrol. De wafeltjesrol zorgt voor een goede bodemstructuur, waardoor water beter wordt vastgehouden in droge periodes. Ook helpt dit bij het tegengaan van afspoeling van percelen.
Akkerbouwer Wieger Bosker zette voor de demo vorige week in Eext de wafeltjesrol in als hoofdgrondbewerking voorafgaand aan het zaaien van bieten. Hierdoor kan hij een beter zaaibed aanleggen. Voor op de trekker zitten vaste tanden die de grond losmaken. Achter de trekker zit een vastetandcultivator die de grond dieper lostrekt, daarachter een rotorkopeg en weer daarachter volgt de wafeltjesrol.

De wafeltjesrol zorgt door het zetten van kleine afdrukken voor een profiel in de bodem. Door deze lichte verdichting aan te brengen, wordt het vocht beter in de bouwvoor vastgehouden en vindt minder afspoeling plaats van het perceel naar de sloot, legt Sigrid Arends uit, die de boeren vanuit adviesbureau Delphy begeleidt bij de proef. “Dit zorgt voor een duurzamer bodembeheer en kan erosie tegengaan.”
Testen in suikerbieten en mais
Telers testen de wafeltjesrol in suikerbieten en in mais. “We kijken al langer naar manier om de afspoeling tegen te gaan, en toen kwam deze wafeltjesrol op ons pad”, vertelt Arends. “Er is een prototype gemaakt door mechanisatiebedrijf Evers Agro. Vorig najaar hebben we daarmee al een proef mee gedaan bij groenbemesters.”
Boeren kunnen de wafeltjesrol op verschillende manieren inzetten. Door een combinatie met een andere machine kan de wafeltjesrol onder druk worden gezet, maar hij kan ook los achter een trekker functioneren. Later dit jaar volgen proeven met het gebruik ervan na de maisteelt. De eerste resultaten tonen dat de wafeltjesrol de structuur van de bouwvoor verbetert.
De demo leverde andere nieuwe inzichten op, vertelt Arends. “De deelnemende boeren hebben gezien hoe het werkt en gaan nu zelf kijken hoe ze de rol kunnen toepassen. Daarbij zijn er verschillende wensen. Zo is de rol nu drie meter breed, sommigen willen liever zes meter. Dit jaar gaan we door met monitoren. Daarna kijken we naar een optimalisatie met Evers zodat die de machine verder kan ontwikkelen.”
De demo wordt gehouden in een gebied waar drinkwaterwinning en landbouwgebruik van water al langer samengaan. Boeren kijken hoe ze eraan kunnen bijdragen om de kwaliteit van het oppervlaktewater hoog te houden. Samen met partijen als het waterschap Hunze en Aa en de provincie Drenthe testen ze manieren om de waterkwaliteit in een groot gebied te verbeteren en in te spelen op klimaatverandering.
LEES MEER ARTIKELEN OVER BODEMGEZONDHEID, ZOALS HET LAATSTE NIEUWS, ACHTERGRONDEN EN VIDEO'S.
Nieuwsbrief akkerbouw
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.