AkkerbouwAchtergrond

Wachten bespaart flink op drooggeld

Na wat tegenslagen tijdens het drogen, hebben we nu een periode met fors goedkopere brandstof en brutoverkoopprijzen die het driedubbele zijn van de laagste nettoprijzen tijdens de oogst.

Collega Ed Bakker schreef in een van zijn blogs dat drogen van graan na de vorst erg interessant kan zijn. Dat heb ik nu ook gemerkt. Mais die tijdens de oogst een vochtgehalte van hooguit 18 procent heeft, kan inderdaad gemakkelijk twee tot drie maanden ongedroogd bewaard worden. En dat zonder kwaliteitsverlies door bijvoorbeeld schimmelvorming.
Ons bedrijf bevindt zich op de hoogvlakte van een vallei die overgaat in het Matra-gebergte. Dat betekent dat het in de zomer heel warm is en in de winter 2 tot 3 graden kouder dan in de rest van Hongarije. De luchtstroming is altijd voldoende. Handig als je een schuur hebt met voldoende windluiken.

Wachten met drogen

Tijdens de maisoogst zaten we nog volop in het aardappelseizoen. We hadden geen tijd de mais zelf te drogen en kipten het gewas af in de loods. Toen we de mais uiteindelijk wilden gaan drogen, kwamen we in extreem koud weer terecht met temperaturen tot min 20 graden. Allerlei omstandigheden remden ons bij het drogen.
Uiteindelijk speelde een relais in de centrale besturingskast ons ook nog parten. Het ding werkte steeds als we het testten, maar haperde tijdens het echte werk. Dit hield de ontsteking van de brander tegen.

Uiteindelijk gingen we pas eind januari drogen, op volle kracht en vooral met een goed humeur. De maisprijs steeg en de dieselprijs daalde, waardoor de droogkosten in hun geheel zeer voordelig uitkwamen. Het kost ons nu 50 procent minder dan wanneer we het door derden hadden laten doen.

Verbruik valt mee

Met deze droger hebben we nog nooit gedroogd, dus we hadden ook geen ervaring met het verbruik. Elke droger is weer anders. Uiteindelijk komen we met deze 13,5 tons droger uit op een verbruik van 75 liter stookolie per droogbeurt (droger en trekker). De droogtijd is 1 uur en 45 minuten om het graan van 17,5 à 18 procent naar 13,77 te brengen. De droogkosten komen zo op circa €70 voor 13,5 ton mais. Dat vind ik een goed resultaat.

Schonen met mobiele droger

Mijn Franse collega Jan Job de Boer had het er nog over in zijn fotoreportage. Die mobiele drogers blazen wel gruis, stof en pelletjes weg, maar 100 procent zuiver geschoond is deze gedroogde mais niet. Ik heb geen ervaring met de Hongaarse verkoopeisen en liet snel een kwaliteitskeuring uitvoeren door SGS. Maar als ik dan de doelstellingen voor de verkoop van onder meer zuiverheid lees, maak ik mij al minder zorgen. Voor onzuiverheden haalde het uitgebreide monster slechts 1,82 procent. De koper eiste maximaal 8 procent onzuiverheden en 2 procent klein vernepen graan. Dus daar komen we zonder schonen nog mooi uit.

Bekijk ook de foto’s van het drogen van mais.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin