Het laden van mest op een varkensbedrijf. Ondanks de gunstige afzetmarkt in 2022 was mest direct leveren op het land niet per definitie veel goedkoper dan verwerking. - Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

VVO-prijs niet of nauwelijks onder € 1,50 gezakt

Veehouders die nog VVO’s moesten kopen, hebben daar eind 2022 doorgaans meer dan € 1,50 per kilo fosfaat voor betaald. De prijs zakte maar beperkt.

Veehouders die al hun mest direct op het land hebben afgezet in 2022 moesten nog flink betalen voor Vervangende Verwerkingsovereenkomsten (VVO’s). Tot half december 2022 werd circa € 2,35 gevraagd voor een VVO. Naarmate de jaarwisseling dichterbij kwam zakte de prijs, maar ook weer niet enorm veel. In de laatste twee weken van 2022 werd alsnog tussen de € 1,50 en € 2,00 per kilo fosfaat betaald.

De prijs van € 1,50 is vermoedelijk meer uitzondering dan regel. Dit is het beeld dat een aantal bemiddelaars van de VVO-handel in 2022 heeft.

Niet wachten tot laatste dag

Op 31 december zakte de vraagprijs nog onder de € 1,50 per kilo fosfaat, maar het is de vraag hoeveel kopers op die dag nog op de markt waren. Veel bemiddelingsbureaus verrichten geen transacties meer op oudjaarsdag. Sommige doen na kerst al geen handel meer. Ze willen geen risico lopen en de transacties tijdig afhandelen, zodat het zeker is dat hun opdrachtgevers de rechten tijdig op naam hebben.

De piek van de handel in VVO’s ligt vermoedelijk in de week voor kerst. Verkopers willen sowieso niet met hun rechten blijven zitten. Eind 2021 steeg de VVO-prijs richting het einde van het jaar. In 2022 daalde de prijs juist. Onder aan de streep betaalden veehouders beide jaren ongeveer evenveel voor de rechten, is de indruk.

Minimaal € 6 per kuub voor VVO‘s

Afgelopen groeiseizoen is veel varkensmest geladen voor € 17 á € 18 per ton, exclusief VVO’s. Voor vleesvarkensmest komt er dan nog € 6 á € 8 per ton bij, uitgaande van vier kilo fosfaat per ton. Tenminste, voor het deel waarvoor een verwerkingsplicht geldt. De prijzen voor verwerking en direct uitrijden op het land komen zodoende alsnog redelijk bij elkaar in buurt.

Mestverwerkers hanteerden eind 2022 een poorttarief rond tussen € 18 en € 22 per ton. Daar komt dan nog het transport bij.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin