Foto: ANP AlgemeenNieuws

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie voor het eerst samen bij informateur

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan vrijdagmiddag voor het eerst samen langs bij informateur Herman Tjeenk Willink om te praten over de vorming van een nieuw kabinet.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan vrijdagmiddag voor het eerst samen langs bij informateur Herman Tjeenk Willink om te praten over de vorming van een nieuw kabinet. Vooral tussen D66 en ChristenUnie zijn nog wel wat meningsverschillen te overbruggen, maar die hete hangijzers snijden ze vrijdag nog niet aan. Het kwartet bespreekt vooral praktische zaken als de volgorde van de onderhandelingen en wie die gaat leiden.

Meerderheidskabinet

De leiders van VVD, CDA en D66 zaten de afgelopen weken al talloze malen aan de onderhandelingstafel, maar krijgen nu voor het eerst gezelschap van CU-voorman Gert-Jan Segers. Zijn partij is de enige die het trio nog aan een meerderheidskabinet kan helpen. Doordrongen van dat besef liet D66 zijn bezwaren tegen onderhandelingen met de CU varen.

Onderhandelingen beginnen

Als er vrijdag geen onverwachte ongelukken gebeuren, kunnen de echte onderhandelingen volgende week beginnen. De taak van Tjeenk Willink zit er dan in principe op. Het is echter niet uitgesloten dat de onderhandelaars hem vragen ook de onderhandelingen te leiden. VVD, CDA en D66 voelen daar volgens ingewijden wel voor.

Alles over de Tweede Kamerverkiezingen en de kabinetsformatie lees je in dit dossier!

Beheer
WP Admin