De organisatie van de landbouwRAI probeerde met dit vrouwenpaviljoen in 1969 ook boerinnen naar de beurs te trekken. Hoewel het vrouwelijk bezoek elk jaar ietsjes toenam, bleef het ver in de minderheid. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Vrouwenpaviljoen op de LandbouwRAI in 1969

Deze foto is genomen in 1969. Te zien is een hoek van de LandbouwRAI, die speciaal bedoeld was voor vrouwen. Standhouders zagen in hen een veelbelovende afzetmarkt.

De huishouding van boerinnen was op veel fronten bewerkelijker dan die van vrouwen in andere sectoren. Stro, modder en ander vuil sleepte bijvoorbeeld eindeloos mee naar binnen. Daarbij waren de werkdagen lang; tijdsbesparing was dan ook een veelgenoemd verkoopargument.

Neem nou vloerbedekking van vinyl, beter bekend onder de merknaam linoleum. Zo handig en simpel schoon te maken. Even de dweil erover en klaar.

Boerin enthousiast maken

Andere aanbieders richtten zich op schoonmaakmiddelen zoals Vim en Driehoek groene zeep. Een klodder op een vlek in de overall smeren, in laten trekken en hop, met het uitspoelen verdween het vuil.

Verder waren er fabrikanten van keukens die de boerin enthousiast wilden maken voor hun aanrechtkastjes met een deurtje in plaats van een gordijntje. En alles ook nog eens zeer betaalbaar.

Vooral mannen kijken en praten

Hoewel het paviljoen voor agrarische vrouwen bedoeld was, waren zij niet in groten getale aanwezig. Op de foto is dat ook te zien. Het zijn vooral de heren die rondkijken en aan de tafeltjes met elkaar zitten te praten. De vrouwen bleven nog relatief vaak thuis om voor huis en haard te zorgen.

De LandbouwRAI was een tweejaarlijkse vakbeurs in Amsterdam. De nieuwste – vooral technische – snufjes op agrarisch gebied werden hier tentoongesteld, zoals de eerste Lely Astronaut in 1999.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin