AlgemeenOpinie

Vroege vogels

“Hebben jullie gezinsuitbreiding?”, vraagt onze leverancier van landbouwartikelen. “Eh, hoezo?”, vraag ik hem. Na de tweede worst op poten en de tweede ezel is er echt geen beest meer bijgekomen op het erf.

Sterker nog, de kippen zijn verhuisd naar een bevriende hobbyboer. “Er staan vijf ooievaars achter in het land!”, lacht hij. “Ja dat klopt”, grijns ik terug. Liever vijf ooievaars dan tweehonderd ganzen.”

Het is de laatste tijd weer erg druk in het land met hordes ganzen en kraaien. Eigenlijk zitten er veel te veel. Bepaalde groeperingen zouden wel eens kunnen spreken van intensieve dierhouderij. Maar wij hebben er last van. Buren die een aanvraag hebben gedaan voor afschot, hebben nul op rekest gekregen. Daarom proberen we ze maar een beetje weg te jagen. De kinderen rijden regelmatig met hun skelter en fietsjes naar achteren, maar dat helpt maar even. Het lijkt erop dat de ooievaars meer indruk maken. Als ik ga kijken, stappen ze fier en rustig rond langs het betonpad. Het lijken net politieagenten die toezicht moeten houden. Wat een prachtige dieren. En ook ik ben onder de indruk. Ik kan zien dat ze mij in de gaten houden, maar ze laten het niet merken. De zwarte kraalogen kijken me strak aan, bijna alsof ze willen zeggen: “Ophoepelen jij, dit is ons territorium!”

Ik besluit naar hun gedrag te handelen en laat de dieren met rust. Als ik een paar uur later de kinderen uit school ophaal met de auto, zie ik vier ooievaars op even zoveel lantaarnpalen langs de weg. Zouden ze vertrokken zijn uit ons weiland? Thuis aangekomen kan ik vanuit de stal zien hoe het ervoor staat. En jawel, er is er nog maar één. Ik ben benieuwd of de anderen terugkomen of dat deze ook zal wegvliegen. De volgende ochtend tuur ik door de dichte dauw heen in de hoop dat de ooievaars terug zijn. Maar ik zie in eerste instantie niets. Een half uur later, als de dauw wat is weggetrokken, ontwaar ik heel veel koppies net boven de mist in het weiland. Eerlijk is eerlijk, ook dat is een prachtig gezicht. Het zijn alleen helaas geen ooievaars. Misschien moet ik vanmiddag aan de kinderen vragen of ze weer een rondje willen maken achter de stal. En anders toch maar weer eens denken aan gezinsuitbreiding…

Beheer
WP Admin