<em>Foto: Michel Zoeter</em> AlgemeenNieuws

Vrijwillige productiebeperking mogelijk al vanaf half april

De vrijwillige productiebeperking die de Europese Commissie mogelijk wil maken in de strijd tegen de crisis in landbouw, kan naar verwachting al per half april van kracht worden. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor de vrijwillige productiebeperking zal een regeling worden opgesteld die ook zal gelden voor coöperaties. Hoe deze er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk. De Europese landbouwministers spreken hier half april over tijdens de landbouwraadsvergadering. De Europese Commissie kondigde vorige maand een pakket aan maatregelen aan ter ondersteuning van de zuivel-, varkens-, groenten- en fruitsector. In totaal gaat het om dertien maatregelen.

Staatssteun

De aangekondigde tijdelijke verhoging van de staatssteun kan direct worden toegepast. Het gaat dan om een staatssteunregeling waar landbouwers onder strikte voorwaarden gebruik van kunnen maken als zij tijdelijk en vrijwillig hun productie beperken of als zij een liquiditeitsgat moeten overbruggen. Nederland is daar geen voorstander van, terwijl lidstaten als Frankrijk en Duitsland dit wel willen.

Daarnaast wordt voor de melkveehouderij het interventieplafond voor mageremelkpoeder en boter verdubbeld. De Commissie overweegt ook een nieuwe openstelling voor de particuliere opslag voor varkensvlees. Wanneer dit komt, is nog niet bekend. De Commissie wil de seizoensgebonden prijsverhoging voor varkensvlees niet verstoren.

Extra ondersteuning

De ondersteuning bestaat verder uit onderzoek naar de positie van de producent in de voedselketen, stimuleringen van de internationale afzet, de inrichting van een marktmonitoring, de invoering exportkrediet voor landbouwproducten, het aanpassen van het plattelandsbeleid zodat er meer ondersteuning komt voor de boeren en het verlengen van de maatregelen voor de groenten- en fruitsector. Ook blijft de Commissie werken aan het opheffen van de Russische boycot.

Beheer
WP Admin