AlgemeenNieuws

Vrijhandelsdeal EU en Mercosur dichterbij

Brussel – Een vrijhandelsdeal tussen de EU en de Mercosur-landen kan nog voor het einde van het jaar beklonken worden.

Dat heeft de Braziliaanse landbouwminister Kátia Abreu gezegd tegenover MercoPress. Abreu deed de uitspraak tijdens een landbouwbeurs in São Paulo. Volgens Abreu zijn de lidstaten van Mercosur het al bijna eens over een voorstel voor tariefverlagingen.

Uitwisseling voorstellen EU en Mercosur

Volgens Abreu zullen de EU en Mercosur eind oktober tot begin november voorstellen uitwisselen. Volgens Abreu is het niet de vraag of de Zuid-Amerikaanse landen bereid zijn concessies te doen, maar of Europa bereid is te liberaliseren. Het is een opmerkelijke uitspraak omdat binnen Mercosur zelf Brazilië en Argentinië het lang oneens waren over de mate waarin de handel moet worden geliberaliseerd.

Brazilië maar ook Uruguay en Paraguay zijn felle voorstander van een handelsdeal. Ze hebben zelfs voorgesteld dat binnen Mercosur twee snelheden worden gehanteerd; één voor de landen die bereid zijn grote concessies te doen, en één voor landen als Argentinië en Venezuela, die veel meer aarzeling voelen bij het openen van grenzen. Abreu suggereert dat de tegenstelling zo goed als opgeheven is.

Offensieve landbouwbelangen Mercosur

In juni kwamen onderhandelaars van de EU en Mercosur bijeen om te praten over een handelsbijeenkomst. In een gezamenlijk communiqué verklaarden beide partijen dat er nog barrières moeten worden geslecht maar dat het doel is dat voorstellen voor markttoegang het laatste kwartaal worden uitgewisseld. Mercosur heeft vooral offensieve belangen in de landbouw.

Landbouwlobby in Brussel fel tegen

Het is dan ook de landbouwlobby in Brussel die het felst gekant is tegen een handelsdeal. Met name de rundveesector in Frankrijk en Ierland is bezorgd over concurrentie uit Brazilië, Argentinië en Uruguay. Maar de vrees bestaat ook dat meer markttoegang ertoe leidt dat de EU wordt overspoeld met goedkoop Braziliaans kippenvlees.

Beheer
WP Admin