Foto: AFP AlgemeenNieuws

Vrees voor vertraging vrijhandelsverdrag met VS

De EU en de VS slagen er niet in dit jaar nog een vrijhandelsverdrag te sluiten, met in potentie grote impact op de landbouw. Dat heeft voorzitter Bernd Lange van de internationale handelscommissie van het Europees Parlement gezegd tegen persbureau Bloomberg.

De Amerikanen zouden onder meer te weinig bereid zijn tot concessies wat betreft beschermde herkomstaanduiding.

Veel analisten denken dat 2016 het jaar van de waarheid wordt voor het ‘Transatlantic Trade and Investment Partnership‘, dat onder meer als bedreiging wordt gezien voor de Europese rundvlees- en varkensvleessector. In januari 2017 loopt de regeringstermijn van de Amerikaanse president Barack Obama af en het is onzeker of zijn opvolger andere eisen aan een deal stelt.

‘Amerikanen weinig bereid tot zaken’

“Er zit geen snelheid in de onderhandelingen”, aldus Lange, een socialist uit Duitsland. Hij beschuldigt de Amerikaanse onderhandelaars ervan weinig bereid te zijn tot zaken. Zijn opmerking is opvallend, want bij elke persconferentie na een onderhandelingsronde is het juist de Amerikaanse hoofdonderhandelaar Dan Mullaney die oproept tot meer snelheid.

Lange’s partij is geen groot voorstander van een verdrag met de VS. De socialisten vrezen dat een deal druk zet op arbeidsstandaarden, maar ook sanitaire en fytosanitaire standaarden voor voeding. Op geen van alle zware dossiers is volgens Lange een compromis in zicht. Als voorbeeld noemt Lange de Amerikaanse onwil in Europa om beschermde herkomstaanduiding zoals Parmezaanse kaas over te nemen.

‘Investeerdersbescherming geen breekpunt’

Lange zegt tenslotte dat afspraken over speciale investeerdersbescherming geen ‘dealbreaker’ zal zijn. De VS eisen dat binnen TTIP een zogeheten ‘Investor-State Dispute Settlement’-arbitrage wordt ingesteld. In de EU is hier veel kritiek op, omdat in essentie investeerders buiten nationale rechtbanken overheidsbeleid kunnen aanvechten.

De EU overlegt momenteel met de VS over het vergroten van transparantie bij geschillenbeslechting en een andere wijze van aanstellen van arbiters.

Beheer
WP Admin